Visste du dette om Captain Kid?

Skrevet av Martine Haugland / Eli Marie Stavlund

Captain Kid har vært barnas favoritt helt siden han ble Color Lines maritime maskot i 1992. I vinterferien møter du ham om bord på alle Color Lines skip – som alltid i skoleferiene.

Det var Roger «Roger’n» Eilertsen som kom med ideen om Captain Kid. Han ble hentet til Color Line i 1991 som underholdningssjef for samtlige – den gang totalt ti – skip.

En av hovedoppgavene til Roger’n var å utvikle et barnekonsept som skulle samle familien om bord. Et konsept som skulle gjøre barne­familienes sjøreise så opplevelsesrikt som mulig. Og Roger’n visste hva som skulle til, og forteller villig om bakgrunnen for det som ble vår alles, kjære Captain Kid:

– Etter ganske mange besøk i USA var min umiddelbare tanke en figur som kunne leke med barna. En blanding av Ronald McDonald og Disneyfiguerene i Disney World. Han skulle være barnas beste venn og forsvarer. Alltid på deres side.

Visste du at barn reiser gratis med Color Line Cruises i skoleferier?

**Fire kjappe om Captain Kid:**

*Visste du at…*
* Programleder Solveig Kloppen, med sine 160 cm., har hatt rollen som Captain Kid?
* Captain Kid bruker størrelse 56 i sko?
* Hans bestefar var en beryktet sjørøver, hans far var noe snillere, men Captain Kid – han er bare snill?
* Når han ikke er om bord, bor Captain Kid på Tordenskjær, utenfor «Store Færder»? 

Nytt Captain Kid-show. 17. og 18.februar var det premiere på det nye showet «Captain Kid og den usynlige øya» på SuperSpeedene, Bohus og Color Viking. Nina Grødahl - artist, skuespiller og en av årets norske Melodi Grand Prix-deltakere – er blant regissørene.

**Artist.** Nina Grødahl har arbeidet som produksjonsleder i 2Entertain om bord på alle skipene foruten Color Magic og Fantasy. Tidligere i år var hun aktuell som MGP-deltaker sammen med bandet In Fusion. Foto: Vegard Herstrøm.

– Det er en morsom familieforestilling som kommer til å glede både store og små. Per Rønningen er produsent og har skrevet manus. Vi har hevet nivået betraktelig, det begynner å bli litt av et show, sier Nina.

Med det nye showet har satsningen på sang og dans økt sammenlignet med tidligere produksjoner. De tre skuespillerne rullerer på å spille til sammen syv ulike karakterer.

– Blant annet Helge Hummer, sier Nina. - En karakter jeg digger! Han er veldig fabulous. Og Hades Hammerhai er kjempekul, og litt skummel. Jeg er veldig stolt av Captain Kid-showet vårt, avslutter den lovende artisten.

**Captain Kid og den magiske konkylien.** Nina Grødahl var skuespiller i fjorårets show, som karakteren Frida Fyrvokter. Bak fra venstre i bildet er Eivind Reiersølmoen utkledd som Hades Hammerhai og Jonas Robstad som Kåre Kråkebolle. Foto: Presse

Så enkelt kan du bestille en reise med Color Line

Tilbake til historien om Captain Kid. Den første versjonen av Captain Kid besto av seilerlue og et gult løst skjegg. Men da det som oftest var relativt unge piker bak skjegget, fungerte det dårlig. Det ble rett og slett vanskelig å skjule langt hår og ungpikefjes. I tillegg hadde drakten en stor og tung pute innvendig for å gjøre figuren god og rund – den ble for tung å bære.

Populær. I 1995 kom heldrakten vi kjenner så godt, og med den nye innpakningen tok konseptet skikkelig av. Captain Kid opptrådte rundt omkring på skipene, på arrangementer og i selskaper, og da han var med Color Line til Kalvøyafestivalen, flokket barna seg rundt ham. Han var mer populær enn NRK sine figurer fra barne-tv.

**Barnas favoritt.** Drakten til Captain Kid har både susp og tre vifter innvendig for å – bokstavelig talt – holde hodet kaldt.

Stum. Som sjømann har Captain Kid seilt på alle verdenshav og forstår alle språk. Men dessverre mistet han stemmen på Sørishavet i 1905 under en forrykende storm, og kan ikke snakke. I stedet kommuniserer han med hendene, armene og resten av kroppen slik at barn av alle nasjonaliteter kan ha glede av ham.

**Husker du?** Denne tegneblokken har vært til glede for mange barn.

– Jeg tenkte på Disnyefigurene, forteller Roger’n. – Det er jo en grunn til at de ikke snakker, ikke sant? Det ville blitt altfor mange språk og for store kunnskapskrav. Men det er ikke enkelt å være Captain Kid for det – det krever en hel ukes kursing i forkant.

For selv om han ikke kan snakke er det viktig at kapteinen agerer og gestikulerer på samme måte hver gang – uavhengig av hvem som befinner seg inne i drakten. Alt han gjør skal være gjenkjennelig. – Ja, det er faktisk en egen håndbok om hvordan Captain Kid sover, dusjer, spiser og alt mulig annet, avslutter Roger’n.

I dag er Captain Kid populær som aldri før og du finner ham fortsatt om bord på skipene. Spesielt i skoleferiene. Blant annet arrangerer han tegnekonkurranser, rebusløp, lesestund og skattejakt.  

**Captain Kids venner.** Ut av karakteren er det også kommet både bøker, bamser, aktivitetsbøker og musikk. Kanskje du husker kosedyrene Fisken Gurimalla, Måken Erna, Sneglen Siri, Hummeren Helge og Oteren Ove?

**Captain Kid-sangen.** Har du hørt denne sangen før?

Se tilbud på reiser på colorline.no