Tysklands sikreste vårtegn – kongelig grønnsak

Skrevet av Eli Marie Stavlund

Color Line har et stort fokus på lokalproduserte og kortreiste spesialiteter. Og kjøkkensjefene jakter alltid på sesongens beste råvarer. Våren er allerede godt i gang, og sommeren står snart for tur, så la oss snakke om en av denne årstidens største grønnsaksdelikatesser.

La oss snakke om den hvite aspargesen

«Kongelig grønnsak», «spiselig elfenbein» og «vårluft i stengler» er bare noen av kallenavnene som dukker opp etter et Google-søk på et av Tyskland sikreste vårtegn: weißer Spargel. Kjær grønnsak har mange navn; hvit asparges er så visst en kjær grønnsak.

– Spargel, eller hvit asparges, har sterke tradisjoner i Tyskland, sier administrerende kjøkkensjef i Color Line, Wolfgang Schlereth. – Tradisjoner som går flere hundre år tilbake i tid!

Han fortsetter. – Tysk asparges er verdenskjent og serveres på alt fra stjernerestauranter til vanlige Gasthof (tyske vertshus, red anm.). Man kan få asparges nesten året rundt, fra alle verdenskanter, men ingen slår den tyske varianten, hverken i utseende eller smak: den karakteristiske intense men allikevel avbalanserte smaken som utvikler seg under kokkeleringen; den faste konsistensen, fargen og tykkelsen. Og ettersom sesongen kun varer i to måneder, er dette en ettertraktet delikatesse.

I følge Wolfgang starter sesongen alltid med den offisielle «Spargelanstich»-høstingen som finner sted i åkeren til familien Donath-Totzke på Lindenhof i Preetz – en by 18 km sørøst for Kiel. Normalt starter sesongen i slutten av april og varer til juni, men i år åpnet den gjestfrie familien for høsting allerede den 11. april.

– Det er ekstremt tidlig, sier Wolfgang. – Men vi i Color Line er jo ikke dårligere, og setter den tyske, hvite aspargesen på menyen om bord på Color Magic og Color Fantasy allerede nå. Så lenge vi har tilgang på fersk «Spargel», skal vi servere den!

Sjekk ut cruise med Color Line Cruises

Den beste hvite aspargesen er omtrent så tykk som en tommel, helt rett i vekst, hvit i fargen og med en lokket knopp i toppen. Foto: iStock

Denne nydelige retten kan du enkelt lage hjemme, men også få servert om bord på Color Line Cruises:

#####Asparges med spekeskinke, hollandaisesaus  og kokte nypoteter.

**Dette trenger du**
* 500 g nypoteter
* 1 kg hvit asparges
* Sukker, salt, sitronsaft
* 320 g spekeskinke i skiver

* 1/2 sitron
* 250 g smør
* 3 eggeplommer
* 75 ml hvitvin

* 30 g smør
* 2 spiseskjeer hakket persille


**Tilberedning**
* Vask potetene, og kok dem i saltvann i cirka 30 minutter
* Skrell aspargesen, og kutt cirka 3 cm av enden
* Ha asparges i kokende vann tilsatt sukker og sitron. Skal trekkes i cirka 20 minutter

*Lag Hollandaise*
* Smelt smøret på sterk varme til det klarner seg
* Ha eggeplommer, hvitvin, salt og sitronsaft i en bolle
* Sett bollen i en kjele med varmt vann og visp eggeplommer til skum
* Tilsett det varme klarifiserte smøret langsomt under visping
* Smak til med salt og sitron, samt litt hvit pepper om ønskelig.

*Poteter og anretning*
* Ta potetene ut av vannet og stek (gjerne med skall) i en stekepanne med smør og persille
* Anrett asparges med hollandaise på tallerken sammen med poteter og spekeskinke

**Vel bekomme!**

Se det brede utvalget av restauranter og spisesteder bord på Color Line Cruises