Slik feirer du Oktoberfest i Kiel

Skrevet av dyson.drager
Iver Schrøder

Drar du til Kiel i slutten av september, må du sørge for å få med deg Oktoberfest! Ann-Kristin Baumann fra Kiel gir deg sine beste tips til hva du bør oppleve under folkefesten.

Hva er Oktoberfest?

Oktoberfest er en stor ølfestival som opprinnelig ble feiret til ære for ekteskapet mellom Bayerns kronprins Ludwig og prinsesse Therese. Den største feiringen foregår i München i Bayern, men du finner også arrangementer i andre tyske byer som Kiel.

Når bør du dra?

Oktoberfest-arrangementene i Kiel går av stabelen siste helgen i september, 29. og 30. september.

Så enkelt reiser du mellom Oslo og Kiel.

Hva skal du ha på deg?

**Obligatorisk:** Det blir ikke Oktoberfest uten «dirdl» (den bayerske kjolen) for Ann-Kristin Baumann (t.v.) og venninnene Ewa og Tine.

Klær og hår er en viktig del av Oktoberfest-feiringen. Baumann og vennene hennes møtes alltid noen timer før festen for å flette hår, drikke øl og ta på seg lederhosen og dirdl.

– Du finner et flust av fine kjoler og skinnbukser på nett, men om du er ute i siste liten, finner du alltid et par varianter på kjøpesenteret Sophienhof i Kiel.

– Vil du se ekstra fin ut på håret, kan du lage en klassisk «Oktoberfest-flette». Start med å flette den ene siden, inkluder mer hår og flett over til den andre siden, forklarer Baumann, som samtidig innrømmer at hun synes det er litt vanskelig.

– Det er det man har venninner til!, utbryter hun og ler.

Hva står på menyen?

**Pretzels:** Perfekt snacks til øl.

De fleste restaurantene og barene i Kiel tilbyr en rekke varianter bayersk øl under Oktoberfest, så her er det bare å smake seg fram.

– Bayersk øl er litt sterkere enn andre typer, og smaker helt fantastisk. Prøv Paulaner eller Hofbräu!

Som snacks til ølen, anbefaler Baumann pretzels. Er du mer sulten, bør du gjøre som tyskerne og spise hvit pølse med søt sennep og sauerkraut, en slags form for surkål.

– «Das Wirtshaus» er en veldig koselig restaurant like ved Color Line-brygga som serverer deilig bayersk mat og øl.

Hvor skal du bo i Kiel?

Hvilken fest bør du dra på?

**Stille før stormen:** Halle 400 pyntet og klart før Oktoberfest-arrangement. Foto: Halle 400

Det er flere Oktoberfest-arrangementer i Kiel, men den største og mest kjente festen finner du på Halle 400 – et stort lokale som fra gammelt av har vært brukt til å bygge skip. Lokalet ligger rett ved Color Line-skipet.

– Halle 400 er min klare favoritt. Det er et veldig stort lokale, med plass til nærmere 1000 mennesker. Jeg har faktisk vært der de siste 8–9 årene, med kun ett unntak, da jeg var bortreist i fjor. Vi er en gjeng på 15–20 stykker som alltid drar sammen, forteller Baumann.

I tre dager, 29. og 30. september og 2. oktober (3. oktober er nemlig Tysklands nasjonaldag), arrangeres Oktoberfest her. Billetter kan kjøpes i døra, men dersom du vil bestille et bord, kan det gjøres ved å sende en mail til arrangørene. Arrangementet starter klokken 1800, og inngangsbilletten koster mellom ni og elleve euro.

God tur og «prost» (skål)!

Les mer om Kiel