Påskemiddagen du ikke glemmer

Skrevet av Kamilla Thoresen

Det blir påskefest med oppskriftene fra Color Magic og Color Fantasy.

I påsken er det opplest og vedtatt at vi skal spise marsipan, appelsiner og lam. Kanskje har du akkurat reist med et av Color Lines skip og kjøpt med deg et lammelår hjem?
Magasinet Pax har utfordret kjøkkensjefene på Color Fantasy og Color Magic, og her får du deres oppskrifter på en velsmakende påskemiddag.

Les mer om vareutvalget om bord her

Magisk lam

Kjøkkensjefen på Color Magic, Linus Roos, ville lage utbenet lammelår. Tilbehøret er som seg hør og bør helt magisk, og desserten er himmelsk.
Her får du oppskriften på lammelår med confitert hvitløk, østerssopp, løkpuré, syltet løk og rødvinssaus.

Lammelår: Du trenger: Et lammelår, salt, pepper, timian, dijonsennep, hvitløk og smør.
Slik gjør du:
1: Ben ut lammelåret og rull det sammen
2: Krydre med salt og pepper
3: Smør kjøttet med timian og dijonsennep
4: Stek kjøttet i ovnen på 100 grader til du har en kjernetemperatur på 59 grader. Da er det perfekt rosa og saftig!
5: Brun lammelåret på alle sider i stekepanne sammen med smør, hvitløk og timian til kjøttet har en fin, gylden stekeskorpe.
6: La kjøttet hvile i 20 minutter før du skjærer det i skiver. Du kan la kjøttet få en liten tur i stekepanna for å varme det opp litt.

Confitert hvitløk: Skrell hvitløken og la hvitløksbåtene bake i ovnen med smør på 120 grader i cirka to timer.

Østerssopp: Skjær soppen i skiver og friter dem i olje på 160-180 grader til skivene får en pen, gylden farge.

Løkpuré: Kutt tre store kepaløker og sviss dem i stekepanne med to spiseskjeer smør, salt og pepper, til løken er myk og får en lys, gylden farge. Så tar du fram stavmikseren og kjører løken til en glatt masse. Smak til med sitron. Bruk mer smør, salt og pepper hvis du ønsker det.

Rødvinssaus: Du trenger: Sukker, en finhakket sjalottløk, ett hvitløksfedd, litt fersk timian, to dl rødvin, fire dl oksekraft. (Du kan også bruke buljong eller andre ferdigprodukter).
Slik gjør du:
1: Karamelliser sukkeret til en mørk karamell
2: Tilsett løk, hvitløk og timian.
3: Sviss det hele på svak til middels varme.
4: Tilsett rødvinen og kok inn til du har igjen en tredjedel.
5: Tilsett oksekraft og kok inn etter smak.
6: Smak til med salt og pepper. Du kan også tilsette litt god rødvinseddik eller sherryeddik hvis du ønsker det.
7: Du kan jevne med Maisenna til slutt.

Syltet løk: Du trenger: Rødvinseddik, sukker, vann og en liten rødløk.
Slik gjør du:
1: Lag en 123-lake: 1 del god rødvinseddik, to deler sukker og tre deler vann.
2: Varm opp laken til sukkeret har smeltet.
3: Del en liten rødløk i passelige båter.
4: Legg løken i den varme laken en times tid før du skal bruke den.

Server retten på varme tallerkener. Len deg tilbake, nyt maten og all rosen du kommer til å få.

Vinforslag: Color Lines egen vinekspert, Jan Frode Baann, tenker italiensk til Color Magics påskelam: Til lammelåret passer det godt med nebbiolo, gjerne en barolo. Denne har masse kraft og en fin tanninstruktur og er en perfekt match til lammet og tilbehøret. Et annet alternativ, og et annet budsjett er en barbera. **Magisk dessert:** Du vinner påskemiddagen med denne desserten. Alle foto: Vibeke S. Aubert

Magisk dessert:

Melkesjokoladepudding laget på Valrhona: Du trenger: 200 gram sukker, 1/1 dl vann, en liter kremfløte, 400 gram melkesjokolade (kjøkkensjefen foretrekker Valrhona), ni gelatinplater, en vaniljestang.
Slik gjør du:
1: Smelt sukkeret til det blir karamell og tilsett vann.
2: Ha i fløte og gelatin
3: Brekk opp sjokoladen i biter og bland inn til det smelter og du har en glatt røre
4: Hell røren i en stor form, eller porsjonsformer og sett dem til kjøling. Dette kan du gjøre dagen før middagen, men unngå andre at matvarer med sterk lukt står i nærheten.

Ingefærkandiserte pærer: Du trenger: 1 kilo pærer, 2 liter vann, 700 gram sukker, 50 gram ingefær, skallet av en sitron.
Slik gjør du:
1: Lag karamell av sukkeret
2: Stek halve skrelte pærer i karamellen
3: Tilsett vann, ingefær i skiver og sitronzest
4: La blandingen koke i cirka 40 minutter
5: Avkjøles i laken

Himmelsk tilbehør til sjokoladepuddingen kan også være friske bær eller litt syrlig sorbet.
Vinforslag: Baann anbefaler en riesling til desserten. Den bærer syren og er samtidig en fruktig og ikke voldsom søt vin. Kombinasjonen ingefær og riesling med sødme er magisk!

En lammefantasi

Storesøster Color Fantasy går for en mer eksotisk vri denne påsken. Kjøkkensjef Christian Westerback steller til påskefest med lammesteik og en marokkansk vri. Her kan du servere påskelammet i pitabrød med frisk tzatziki til. Og desserten, den lager du på grillen!

Lammesteik på marokkansk vis: Du trenger: En lammesteik, 3 spiseskjeer el Hanout krydderblanding, litt olje, 2-3 spiseskjeer sitronsaft, salt og pepper, 2-3 hvitløksbåter
Slik gjør du:
1: Bland kryddermiksen med olje, sitronsaft, salt og hvitløk til en marinade.
2: Legg lammesteiken i en plastpose, hell over marinaden. La kjøttet ligge minst et par timer i kjøleskapet, gjerne over natten i marinaden.
3: La kjøttet få litt romtemperatur før du legger det i ovnen som holder 200 grader.
4: Stek kjøttet til det har en kjernetemperatur på 58-60 grader. Da er det perfekt rosafarget.
5: La det hvile litt, før du skjærer det opp.

Tzatziki: Du trenger: En agurk, 3 dl tyrkisk yoghurt, 1 revet hvitløksbåt, litt frisk mynte, olivenolje og salt.
Slik gjør du:
1: Skrell og riv agurken.
2: Bland med de andre ingrediensene.

Dersom du vil spise lammet i pitabrød, skjærer du det i mindre biter. Tilbehør som hakket rødløk, tomater, avokado og koriander gjør seg godt.
Et annet velsmakende alternativ er couscous med mynte og tomat, smaksatt med litt rødvinseddik og olivenolje
Vinforslag: Her skal man ha en Bordeaux! Gjerne en med litt alder. Det er enkelt å finne noe godt i årgangen 2010-2012 fra Saint Emilion. Den har fin frukt og samtidig tanniner som bærer hele retten.

Fantasi på grillen

Desserten fra Color Fantasy er grillet ananas med deilig tilbehør.
Du trenger: 1 ananas, 200 gram mascarponeost, 2 dl kremfløte, en lime og karamellsaus. Sausen kan du kjøpe ferdig, eller lage selv. Gjerne med litt chili i.
Slik gjør du:
1: Del ananasen på midten, fjern stilken og del i skiver på cirka 2 centimeter.
2: Grill ananasen, enten på grill eller i grillpanne.
3: Visp sammen mascarponeost og kremfløte. Her kan du smaksette med litt limezest hvis du vil.

Karamellsaus: Du trenger: 150 gram sukker, 3,5 dl fløte, 1 rød chili renset og i småbiter, 40 gram smør, 1-2 skjeer vaniljesukker eller en vaniljestang.
Slik gjør du:
1: Lag en karamell på sukkeret i kjelen.
2: Hell på fløte og la det hele koke inn sammen med chilibiter og smør. La det koke cirka 20-25 minutter så den tykner.

Server ananasen med den varme karamellsausen og mascarponekrem.
Vinforslag: Her må det være sødme, og det som gjelder da er Sauternes fra Bordeaux. 85 prosent Semillon og 15 prosent Sauvignon Blanc. Denne vinen er lager på edel råte, botytris cinerea som er en sopp som setter seg på skallet og penetrer druene som da naturlig mister en del most og det søte gode er igjen, sier vineksperten.
Ha en riktig velsmakende påske!
Frister det ikke å lage maten selv i påsken? Bestill et 2-døgns Cruise her!