Tid for vilt

Skrevet av Color Line

Høsten er tiden på året for å kose seg med veltilberedte og smakfulle viltretter.

Selv om dagene etterhvert blir kortere og temperaturen kryper ubønnhørlig nedover, er det mye å se fram til på denne tiden av året. Luften er friskere, fargene sterkere – og ikke minst er høsten synonymt med viltmat i mange herlige varianter. For ikke bare smaker viltkjøtt fantastisk, det har også et høyt innhold av mange viktig næringsstoffer takket være at de beiter i det fri og har et variert og sunt kosthold.

Magert og smaksrikt. Viltkjøtt er generelt magrere enn mye annet rødt kjøtt, og rådyrkjøtt er noe av det magreste som finnes. Samtidig som det er veldig mørt, og har en litt søtlig og overraskende mild smak. Hvis elgen er skogens konge, må hjorten være prinsen. Indrefilet av hjort er noe av det beste man kan få tak i; mørt, saftig og med markant viltsmak.

Stort og saftig. Villsvin er regnet som det mest anvendelige viltkjøttet; ikke så vanlig her hjemme, kanskje, men et populært middagsinnslag på kontinentet. Med et saftig villsvin på bordet serverer du en matopplevelse av de sjeldne. Om bord på Color Line får du et kraftig lår som kan mette et stort selskap og som garantert ville gjort Obelix lykkelig! Ta med og fyll opp fryseren!

**Gode kombinasjoner.** Når det gjelder å finne riktig vin til viltmåltidet, kan det være lurt å velge modne, saftige rødviner med lavt tannin-innhold. Vilt er magert kjøtt, noe som gjør at en vin med mye tanniner vil gjøre deg tørr i munnen og dermed ødelegge mye av den samlede smaksopplevelsen. Generelt har mange viner fra varme land egenskaper som kompletterer den markante smaken i viltkjøtt.

Under finner du fem deilige oppskrifter du kan nyte i høst. Produktene finner du i høstens taxfree-katalog.

Les mer om Color Line her

Helstekt villsvinlår med timiansky

**Til 6–8 personer trenger du:** 🍽 2–3 kg villsvinlår 🍽 serranoskinke 🍽 salt og pepper. **Timiansjy**: 🍽 2 dl rødvin 🍽 4–5 timiankvister 🍽 1–2 spsk grov sennep 🍽 50 g smør

Fremgangsmåte:

🍖 Låret tørkes, rutes lett og gnis inn med salt og pepper.

🍖 Lag evt. en marinade av f.eks. matolje, timian, revet sitron og litt sukker og la trekke i ca. 2 timer.

🍖 Brun låret i en varm panne med smør og legg det deretter i et ildfast fat.

🍖 Stek ved 175 °C til kjernetemperatur på 74 °C. Legg gjerne på serranoskinke de siste 7-8 min av steketiden, så får du en sprø overflate og saftig kjøtt.

🍖 La hvile 15–30 min før oppskjæring. Ta vare på sjyen til bruk i sausen.

🍖 Reduser 2 dl rødvin til 1 dl.

🍖 Tilsett stekesjy fra låret samt timiankvister, og la det koke 2–3 min.

🍖 Tilsett grov sennep og rør ut. Ha i litt smør til sausen for ønsket konsistens. Sausen bør ikke koke etter at smøret er rørt inn.

🍖 Server med kokte poteter og evt. en frisk appelsinsalat.

Helstekt rådyrlår med rotgrønnsaker

**Til 4-6 personer trenger du:** 🍽 1,5–2,5 kg rådyrlår 🍽 rosmarinkvister 🍽 salt og pepper

Fremgangsmåte:

🍖 Låret tørkes, rutes lett og gnis inn med salt og pepper. Stikk gjerne inn rosmarinkvister i rutene.

🍖 Stekes på 175 °C til kjernetemperaturen er ca. 60 °C (rosa). Øs stekesjy over underveis for en saftigere stek. La hvile 15–30 min før servering.

🍖 Kutt valgfrie grønnsaker, for eksempel gulrot, persillerot, sellerirot og kålrot, i like store biter. Legg dem i en ildfast form. Hell over god olivenolje, noen dråper sitron og dryss over litt sukker.

🍖 Bakes ved 200 °C i ca. 30–40 minutter til de er møre.

Kalvestek med rotgrønnsaker

**Til 4 personer trenger du:** 🍽 1 surret kalvestek, ca. 1 kg 🍽 800 g rotgrønnsaker 🍽 800 g mandelpoteter 🍽 4 sjalottløk 🍽  2 fedd hvitløk 🍽 1/2 liter mørkt øl 🍽 2,5 dl kalvebuljong 🍽 1/2 dl olivenolje 🍽 2 laurbærblad 🍽 6 kvister frisk timian 🍽 salt og kvernet pepper

Fremgangsmåte:

🍖 Brun kjøttet i en varm panne med smør og olje. Legg kjøttet i en jerngryte og krydre med salt og pepper.

🍖 Brun rotgrønnsaker og løk i samme panne som kjøttet – tilsett evt. mer olje.

🍖 Legg grønnsakene i gryten sammen med øl, kalvebuljong, hvitløk, laurbærblad og frisk timian. Kok opp og legg på lokket.

🍖 Sett gryten i ovnen ved 180 °C og la retten braisere i ca. 2 timer eller til kjøttet er mørt.

🍖 Ta kjøttet opp og hold det lunt i aluminiumsfolie. Sikt stekesjyen, jevn med maizena og smak til med salt og pepper.

🍖 Ta rotgrønnsakene opp av gryten, og hold dem varme. Skjær potetene i båter og snu dem i olivenolje, salt og pepper. Stek potetene i ovnen ved 225 °C i 35 min, eller til de er sprø og brune.

🍖 Fjern snoren og skjær kjøttet i skiver. Vend potetene sammen med de kokte rotgrønnsakene. Server med tyttebær og frisk timian.

*TIPS:* La de kokte rotgrønnsakene steke sammen med mandelpotetene i 10 minutter, slik at de blir karamellisert.

Andeburger med rødkålsalat og blå dressing

**Til 4 personer trenger du:** 🍽 600 g andeconfit 🍽 4 grove burgerbrød 🍽 350 g rødkål 🍽 50 g tørkede tranebær 🍽 1 rødløk 🍽 1 appelsin 🍽 1 ts salt 🍽 20 g smør 🍽 2 spsk epleeddik. **Dressing:** 🍽 1/2 ts salt 🍽 Kvernet pepper 🍽 75 g blåmuggost 🍽 100 g crème fraîche 🍽 Frisk koriander

Fremgangsmåte:

🍖 Kutt opp rødkål, tranebær og rødløk, og skjær appelsinen i fileter. Stek alt i smør i ca. 2 min før du tilsetter salt og epleeddik og steker i ytterligere 2 min.

🍖 Slå av varmen og hold det varmt i gryten. Pisk blåmuggost, salt, pepper og crème fraîche godt sammen.

🍖 Varm andeconfiten i en gryte og burgerbrødene noen minutter i ovnen. Del deretter brødene i to, og smør dem med ostedressingen.

🍖 Sikt andefettet og legg andeconfit på burgerbrødet. Toppes med rødkålsalat og pyntes med koriander.

Indrefilet av hjort med stekt sopp, råmarinert hodekål og tranebær

**Til 4 personer trenger du:** 🍽 800 g indrefilet av hjort 🍽 400 g renset sopp 🍽 100 g tranebær 🍽 1/4 hodekål, tynne skiver 🍽  1 purre 🍽 100 g sukker 🍽 1 ss smør 🍽 1 fedd knust hvitløk 🍽  1 lime 🍽 1 ss olivenolje 🍽 1 ss soyaolje 🍽 3 dl balsamicoeddik 🍽 1 ss honning 🍽 3 dl viltfond 🍽 Stekeolje 🍽 Salt og pepper 🍽 Div. krydder (laurbærblad, kardemomme, stjerneanis, kanel, pepperkorn)

Fremgangsmåte:

🍖 Stek indrefileten på en varm panne i litt olje, inntil den er gyllen. Tilsett salt og pepper.

🍖 Stek kjøttet i en forvarmet ovn ved 160 °C i 10 minutter. La kjøttet hvile tildekket i 10 minutter før det skjæres i skiver.

🍖 Stek soppen i en varm panne med olje til de er gylne og ikke avgir væske. Tilsett smør og hvitløk og stek videre i et par minutter. Smak til med salt og pepper.

🍖 Kok opp 1 dl vann og tilsett 100 g sukker. Skru ned varmen, tilsett tranebærene og la det småkoke på svak varme i 10 minutter før det avkjøles og oppbevares kjølig frem til bruk.

🍖 Bland hodekål, purre og skallet og saften fra en lime med olivenolje. Tilsett salt og pepper og la det trekke i 10 minutter før servering.

🍖 Sausen tilberedes i pannen som kjøttet er stekt i. Kok opp balsamicoeddik, soyaolje og honning som reduseres til det halve, etterfulgt av viltfonden. Kok videre til sausen er tett og intens, og tilsett laurbærblader og annen krydder etter egen smak.

Produktene finner du i høstens taxfree-katalog.