Sykling og shopping i Aarhus

Skrevet av Martine Haugland

Martine Haugland

Klima- og miljøvern er trendy. Vi dro til Aarhus for å teste hvor gøy man kan ha det ved å velge grønne alternativer – uten å blakke seg.

Bilder av kjendiser som velger gjenbruk, går på miljøvennlig diett, mekker kompost i hagen, kutter ut plast eller gjør andre tiltak for å minimere sine egne utslipp- og klimafotavtrykk, har eksplodert i sosiale medier.

Du trenger ikke dra til København for å oppleve en pulserende og trendy storby. Danmarks nest største by er sjarmerende, og har det beste av to verdener: Imøtekommende og vennlige mennesker, og gater fylt av kreativ inspirasjon.

Så enkelt kommer du deg til Hirtshals fra Larvik eller Kristiansand.

🌍10 morsomme ting du kan gjøre i Aarhus som er helt gratis, og i tillegg bra for jordkloden vår:

💚 Lei sykkel gratis og opplev byen fra sykkelsetet:

**Sykkelbyen.** I Aarhus kan man nesten sykle overalt. Foto: Martine Haugland

Det skal godt gjøres å finne en gate eller et gatehjørne uten sykler i Aarhus. Byens bysykler står på utvalgte steder, for eksempel ved rådhuset, og kan lånes helt gratis og så lenge man vil.

Syklene leies på lignende måte som ved handlevogner - ved å putte en dansk 20-kroning i sykkelen. Du får den tilbake når du leverer den på hvilken som helst sykkelstasjon. Vi brukte litt tid på å finne stedene der syklene er, men fant det raskt ut da vi spurte noen på veien. Se etter blå sykler som er merket med reklame.

Gatene er spesielt tilrettelagt for syklister, og ofte med egne sykkelfelt.

Psst! Trykker du på 🚲 under, får du opp et kart som viser hvordan du kan komme deg fra Aarhus hovedbanegård/sentralstasjon til de ulike adressene på sykkel.

💚 Marselisborg Dyrehave: Ørneredevej 6, Højbjerg 🚲

Dette er min ynglingsaktivitet i Aarhus, å besøke dyrehagen hvor hjort og dådyr lever i det fri, inngjerdet i et gigantisk skogsområde.

**I dyrehagen**. Mitt reisefølge, Meryn Willets, mater dådyr. Foto: Martine Haugland

Parken ligger en cirka 20 minutters sykkeltur fra sentrum. De søte hjortene og dådyrene er vennlige og forholdsvis tamme. Det koster ingenting å besøke parken og den er åpen til alle døgnets tider, hele året. Her lever det også villsvin, men vi fikk dessverre ikke tid til å treffe dem under vårt besøk.

Tips: Det er lov til å mate dyrene. Favorittene er epler og gulrot, så om du tar med deg dette får du garantert noen nye firebeinte venner. Det kan være lurt å skjære eplene opp i mindre biter på forhånd slik at det blir lettere for dyrene å spise dem.

Tips to: På vei til Marselis Dyrehave kan du sykle langs den nydelige stranden og kjenne brisen av frisk sjøluft i ansiktet. Spesielt vakkert er det om du sykler på kveldstid og får med deg solnedgangen. Da vi var der en lørdagskveld fikk vi parken helt for oss selv sammen med dyrene.

💚 Gå på skattejakt i Aarhus mange bruktbutikker:

Frelsens Hær Genbrug: Nørregade 46 🚲

**Meryn på bruktbutikk.** Slapp av i en sofa og les en gammel bok. Mulighetene er mange. Dette bildet er fra Frelsens Hær Genbrug. Foto: Martine Haugland

Dansk Folkehjælp: Vestergade 64 🚲

**Dansk Folkehjælp.** Butikken hadde dessverre akkurat stengt for dagen da vi skulle besøke den. Foto: Martine Haugland

💚 Matmarked:

Torvet på Ingerslev Boulevard: Ingerslevs Boulevard, 8000 Aarhus C 🚲

Matmarkedet i bydelen Frederiksbjerg er ikke bare en fryd for ganen, men også en fryd for øyet.

**Fargerikt.** Kortreiste, danske grønnsaker. Foto: Martine Haugland

Markedet, som arrangeres hver onsdag og lørdag regnes for å være et av Danmarks største og mest levende. Her selges blant annet blomster, kortreist frukt og grønnsaker, ost og kunstverk. Hvis du ikke ønsker å kjøpe noe, er det også en fin opplevelse å bare se på folk og lukte på alle de herlige delikatessene.

💚 Smak på noe nytt:

Gratis vegetarisk/vegansk mat på søndager: Trøjborg Beboerhus, Tordenskjoldsgade 31 🚲

Konseptet heter Folkekjøkken og er et ungt, hipt og økovennlig-konsept. Ingrediensene til maten er blant annet donerte grønnsaker fra Ingerslevs Boulevard marked (se eget avsnitt om markedet over) eller mat skaffet via dumpster diving - matvarer i god stand som butikkene kaster i containerne sine. Du kan også komme tidligere og hjelpe til med å lage maten hvis du vil det.

PS! Dette rakk vi dessverre ikke å teste ut, men flere av de vi møtte i Aarhus anbefalte arrangementet.

**Meryn spiser en blomst.** Det er muligheter for smaksprøver på torvet på Ingerslev Boulevard. For eksempel fikk vi  smake på en spiselig blomst av den hyggelige gartneren Ole, og vi fikk to gratis blomster til å ta med hjem etterpå. Denne aktiviteten var Meryns favorittaktivitet. Foto: Martine Haugland

💚 Kjøp secondhand, eller bare kle deg ut:

So Ein Ding: Nørre Alle 17 🚲

**Afterski?** Besøk et av byens mange secondhand og vintage-butikker, for eksempel So Ein Ding i Latinerkvarteret som vi stakk innom. Foto: Martine Haugland

Å kjøpe gjenbruksklær sparer miljøet for klimautslipp og i tillegg får du et plagg som er unikt av sitt slag, og med en historie bak seg. Hvor gøy er det ikke å ha en jakke som ingen andre har? Ved å kutte ned på forbruket ditt og kjøpe brukt, sparer du miljøet for skadelig CO2-utslipp. Har du shoppestopp, er det også underholdene å bare vindushoppe, eller prøve artige klær.

**Stilig utvalg.** Klær fra So Ein Ding i Latinerkvarteret. Foto: Martine Haugland

💚 Lek:

Hvem sier at lek kun er forbeholdt barn?

**My Playground.** Den midlertidige kunstinnstallasjonen i Rådhusparken midt i Aarhus sentrum, består blant annet av kuber du kan klatre på, led-belysning i farger, poetiske tekster og grafisk ornamentikk. Foto: Martine Haugland

💚 Gratis kunst- og kulturopplevelser:

Musikhuset Aarhus: Thomas Jensens Allé 2 🚲

Kulturhovedstaden byr på flere gratis arrangementer. Hva med å dra til Musikhuset Aarhus og oppleve en celloaften med studenter fra musikkkonservatoriet? Eller en korfestival?

**Musikhuset Aarhus.** Foto: Martine Haugland

Her kan du følge med på alt som skjer av som skjer i løpet av året.

Godsbanen: Skovgaardsgade 3 🚲

Senteret for kunst- og kulturproduksjon ligger midt i sentrum. Flere ganger i året arrangeres ulike markeder og eventer på Godsbanen, hvor det er gratis inngang. Blant annet diktopplesninger under åpen himmel, boder, matmarked, secondhand-marked.

Her kan du holde deg oppdatert om hva som skjer på Godsbanen.

💚 Sofasurfing:

For deg som vil ha en annerledes opplevelse og et ferieminne du garantert husker: Bo gratis på sofaen til en fremmed. Litt skeptisk? Det var Meryn og jeg også da vi skulle teste det ut for første gang, men etter å ha sofasurfet i Aarhus har vi kun positive opplevelser knyttet til konseptet.

**God natt!** Foto: Martine Haugland

Sofasurfing eller «Coach surfing» går ut på at hjemmets eier eller «host», låner ut sofaen sin gratis til reisende.

Dette er en genial måte å bli kjent med nye mennesker på, og å oppleve byen du besøker fra en lokal innbyggers perspektiv. Et tips er å sjekke eierens ratings og tilbakemeldinger fra folk som tidligere har lånt sofaen, før du velger hvor du vil tilbringe natten.

Tips:Coachsurfing Travel App kan du søke etter ledige sofaer i store deler av hele verden.

**Varm velkomst.** Hostene vi sofasurfet hos var gjestfrie og utelukkende hyggelige. Foto: Martine Haugland

💚 Chill: **Nyt sola.** Foto: Martine Haugland

Sitt i en stol og kjenn lageret av d-vitaminer fylle seg opp i kroppen din mens du kobler helt av, mediterer, tar en liten blund eller ikke gjør noe som helst. Definitivt en undervurdert ferieaktivitet, spør du meg.

Så enkelt kommer du deg til Hirtshals. Båtreise med sykkel!