Årets siste fest

Skrevet av Sindre Marken

I over 37 år har reiseglade gjester lagt nyttårsfeiringen til havs med Color Line. Her samles nære og fjerne for å lage nye minner ombord. Kanskje ser de noen de møtte i fjor? En ting er i alle fall sikkert: Årets nyttårscruise går ikke i glemmeboken.

– Nyttårscruiset er noe spesielt. De fleste gjestene reiser år etter år, og kjenner igjen både ansatte og andre reisende. Flere knytter nye vennskap. Det at gjestene kommer tilbake for å treffe folk de møtte her i fjor, er i seg selv magisk, forteller servitør Ulrikke Anvik.

Les om nyttårsCruise til Kiel.

**Kjent ansikt.** Hvert eneste nyttårscruise byr på gjensyn med både ansatte og gjester. Ulrikke ønsker gjestene velkommen i Observation Lounge.

Hun jobber i Observation Lounge for anledningen, på sitt andre år. Baren er gjestet av velkledde reisende, og mange drar kjensel på fjeset hennes. Men mens de ansatte tar jul- og nyttårsskiftet annenhvert år, reiser mange av de 1 245 gjestene årlig. Da knyttes det bånd.

– Det er en annen stemning her til nyttår, sier hun. Men den virkelige godfølelsen kommer ikke før vi deler ut nyttårshattene – i ulike farger og fasonger – sammen med kaffen og konjakken klokken halv ni. Når disse kommer på virker det nesten som at gjestene får en ny og enda mer åpen personlighet, sier hun.

Dagen før dagen. 30. desember er starten på nyttårscruiset. Hvert år varer det i hele tre døgn, hvilket betyr en ekstra dag til kai i Kiel. En skikkelig feiring fortjener en ekstra dag.

Den vante handlegaten på dekk syv er fylt med glade reisende, mens juledekorasjoner i rødt og grønt er drapert langs veggene.

Når klokken nærmer seg fem er det duket for turens første bordsetting. Grand Buffet er dekorert med glitrende julepynt i sølv og blått, og fyller seg sakte med finpyntede gjester.

Første cruisedag ringes inn med en treretters middag og tilhørende vin.

Så enkelt kan du reise på Nyttårscruise til Kiel

**Festmeny.** Kveldens trerettersmeny byr på lakserygg til forrett. En nydelig start på en velsmakende kveld.

– Dere har bord 307, forteller servitøren oss.

Det skal bli vårt bord til hver bordsetting for resten av cruiset.

Blant klirrende glass snakker gjestene om hverandre, mens erfarne servitører fyller dem med hvitvin. En klassisk riesling til en smakfull lakserygg. En fin kveld rammes inn av klassiske sanger fra pianisten, som blir fast inventar på resten av turens middagsselskaper. Det lover godt for nyttårsfeiringen.

Det er færre mennesker om bord under nyttårscruiset. 765 plasser står ledige, for å sikre at feiringen blir en spesiell affære for de som virkelig vil være her. Det setter blant annet Tore, Lena og venneparet Tor og Edel pris på.

– Det er litt annerledes! Folk er så fint kledd, og er veldig åpne og glade i å snakke med hverandre. Det føles som en fin fest, litt som i gamle dager, forteller Tore.

- Hva liker dere best med nyttårscruiset?

Tor og Edel: – Det er jo en helt spesiell atmosfære her. Samtidig er det et skyhøyt nivå på servicen. Både servitører, bartendere og kokker leverer i alle ledd. Det er roligere her enn til vanlig, og folk går veldig fint kledd for anledningen. Det føles mer spesielt.

– Hva er hyggeligst med turen?

Tore og Lena: – Turen til byen er alltid like koselig. Vi handler litt og kikker rundt, før vi legger turen til den faste puben vår i sentrum – følg den blå pilen, så finner du den. Der er det alltid like trivelig, og vi finner flere skandinavere hver gang vi er der. Ellers er nyttårsaften et klart høydepunkt, avslutter de.

Før vi setter punktum for kvelden går turen videre til kveldens show, «Galaxy». Velkoordinerte dansere leder oss inn i kvelden med hits som «Heroes of our Time», «Only Girl» og «Mercy». Lista er lagt for nyttårsaften.

Les om nyttårsCruise til Kiel.

**Til en annen galakse.** Kveldens show heter «Galaxy». Med låter som «Locomotion» tar danserme for seg storhits fra TV- og filmverdenen, helt tilbake til de glade dagene med Dallas og Neighbours.

Nyttårsaften. Dagen starter i Kiel sentrum. Vi følger Tores råd og tar en tur på kjøpesenteret Sophienhof, før vi til slutt havner på puben Das Wirtshaus. Her finner du nordmenn, svensker, dansker og tyskere, i stor grad felles reisende. Menyen består av et titalls ulike ølsorter, og klassiske tyske retter som wienerschnitzel og fat med spekeskinke. Noe for alle.

Kiel har mye å by på, men det store eventyret venter likevel inne på båten. Det gjøres klart til nyttårsfeiring, og første kick-off er klokken 1630 med en aperitiff før første bordsetting klokken fem. Men hva kan vi vente oss for kvelden?

– Det er en helt spesiell stemning her til nyttår. Folk går pent kledd, de gleder seg til en fin feiring med nære og kjære. Vi deler også ut et sett med hatt, ropert og pynt til gjestene. Så er det selvsagt noen som ikke alltid er fornøyd med hattevalget – og da gjelder det å ha en reserve i bakkant, forteller bartender Rolf Hetty i Cosmopolitan Bar.

Så enkelt kan du reise på Cruise til Kiel

**Kveldens bartender.** Rolf Hetty finner du for anledningen i Cosmopolitan bar – som drinkmikser og hatteutdeler.

Kapteinens tale. I kveld har finstasen virkelig kommet til rette. Gjestene er kledd i flotte kjoler, dress og smoking – og selvfølgelig nyttårshatt. Kapteinen innvier kvelden med sin årlige nyttårstale, mens vi finner veien til vår fireretters soupe. I kveld består hovedretten av ytrefilet av reinsdyr. Desserten er en nydelig, hvit sjokoladekake med bringebær.

Stemningen er roligere, menneskene penere kledd og bedekningen enda vakrere enn til vanlig. Pianisten spiller klassikeren ”I Just Called to Say I Love You”, og lyset i lysekronen glitrer tilbake i glassene. Vi tror på Tore når han sier dette minner om gamle dager. Tankene trekkes mot dagene da feiringer som dette ikke var hverdagskost.

Liv på dekk syv. Før nyttårsrakettene setter vi kurs mot dekk syv, og slår oss ned ved Donkey Bar. Det tar ikke lang tid før vi møter på hyggelig selskap for kvelden: Ekteparet Øyen, for anledningen ikledd pirathatter.

**Par i hjerter.** Eva og Sverre Øyen har reist med Color Line mange ganger, men i år er deres første nyttårscruise.

- Hvordan er stemningen på nyttårscruiset?

– Vi synes det er mer staselig enn til vanlig! Folk går fint kledd i lange kjoler og i smoking, og så har vi fått en hatt hver! To stykk kapteiner i penklær, ler Eva.

- Hva har dere gledet dere mest til?

– Vi gledet oss til maten hele kvelden, og den skuffet ikke. Serveringen var kjempegod, og alle som jobbet ombord gjorde opplevelsen helt fantastisk. De har ytet helt fantastisk, forteller Sverre.

Ti minutter til midnatt. På dekk 13 er det fullt av liv. Her har vi alle samlet oss for å få med oss fyrverkeriet. Blant et hav av festhatter finner vi til slutt vår plass. Champagneglass deles ut. Kulden begynner å sette inn. Men nå er det bare ett minutt igjen til det braker løs.

– Tre. To. En. GODT NYTTÅR, hører vi fra høyttalerne. Roperter, gledeshyl og raketter krangler om plassen, og natthimmelen males i et titalls glitrende farger. Er året allerede omme? Det hadde jo bare så vidt begynt.

**Den første dansen?** I Oceanic à la Carte, danser gjestene det nye året inn.

Dagen derpå. Festen fortsatte til de sene nattetimer på dekk syv, mens sultne gjester trakk seg ned til Grand Buffet for nattmat. Vi ser noen av de samme fjesene til frokost dagen etter, lett gjenkjennelige selv uten festhatter. Mange er likevel ikke å skue.

Vi tenker i vårt stille sinn, at denne dagen sannsynligvis står i rekreasjonens tegn. Har gårsdagens festløver søkt tilflukt på spaet? eller kanskje i treningsstudioet? Hvem vet. De er i alle fall tilstede under kveldsbuffeten klokken fem, før turen går videre til kveldens show, «Vegas Nights».

Glamour er stikkordet når slagere fra Barbra Streisand, Celine Dion og Frank Sinatra utspiller seg på scenen. Den storslåtte musikalen har alt: showgirls, fjær, humor og fantastisk dans. Et av turens soleklare høydepunkter.

**Siste dag.** Radene var fylt til randen under cruisets siste show. Denne musikalen kan du se om bord på Color Fantasy mellom Kiel og Oslo, frem til 17. januar. Den 18. og 19. januar er det premiere på to splitter nye show om bord på skipet.

Tilbake til hverdagen. Pentøyet er pakket ned i kofferten. Barene og restaurantene er stengt. Når klokken er ti, er det duket for avgang fra dekk syv.

Vi skimter en rosa festhatt med paljetter idet vi stiller oss i køen. Kanskje får den bli med tilbake til neste år?

Les mer om nyttårsCruise til Kiel.