Bærekraftig shopping i Aalborg

Skrevet av dyson.drager
Michael Damsgaard

En dag i handelens tegn trenger ikke koste en formue. Gled deg over suvenirer og unike klesplagg i Aalborgs mange vintage- og antikkbutikker.

Danmarks fjerde største by faller kanskje litt under radaren som turistmål. Men Aalborg har nok å holde turistene opptatt med – her kan både barnefamilier, partyglade og skuelystne kose seg. Det er også mye godsaker å hente for de shoppingfrelste. Byen bugner av finurlige second hand- og vintagebutikker, og bæreposene kan bugne for en billig penge hvis man bare vet hvor man skal lete.

Hva med å starte shoppingrunden midt på Boulevarden, i hjertet av Aalborg? Der ligger nemlig gjenbruksperlen Butik 21 retro. Merete Knudsen (51) har vært daglig leder siden oppstarten i 2012, men butikken er eid av Cafe Parasollen og KFUM.

– Butik 21 Retro er en kreativ og moderne retro-gjenbruksbutikk. Vi er veldig kvalitetsbevisste og innovative, og vi bruker møblene som kommer inn som inventar! Kun disken vår er innkjøpt - og den er naturligvis gjenbruk, forteller Merete.

Sånn kommer du deg enkelt til Aalborg

**Elsker å gjenskape.** Daglig leder Merete Knudsen hjelper gjerne kundene med kreative idéer. Foto: Michael Damsgaard

Retro i sitt hjerte. KFUMs hjerteprosjekt skiller seg litt ut fra de andre gjenbruks- og vintage-sjappene i området. Det ble startet som et arbeidsmarkedstiltak med mål om å hjelpe folk ut i jobb.

– Butikken har en sosial- og miljømessig funksjon. Formålet er å tilby unge faglig kvalifisering i form av arbeidsrettet tilbud i praksis og kursing. Virksomhetens overskudd reinvesteres for å skape en meningsfull hverdag for folk som er på kanten av arbeidsmarkedet, sier 51-åringen, som alltid har vært opptatt av gjenbruk.

– Jeg elsker å gi gamle ting nytt liv, jeg elsker å gjenskape! I Butik 21 Retro forsøker vi å hjelpe kundene med kreative idéer, så de selv klarer å gi gamle ting en ny look og komme i gang med resirkulering. Det er viktig at vi passer på jordens resurser, slår hun fast.

**Spennende detaljer.** I Butik Retro 21 kan du finne litt av hvert. Foto: Michael Damsgaard

– Hvordan er det å drive butikk i Aalborg?

– Aalborg er en fantastisk by, med gode kulturelle tilbud, events, musikarrangementer, kaféer og spisesteder. En riktig kreativ perle og en universitetsby med puls. Og det er mange små, skjønne sjapper her som hver har sitt særlige tilbud og sjarm. Vi er så heldige å være plassert på den populære Boulevarden, så her får vi besøk av både lokale og turister. Boulevarden kryr av mange små forskjellige nisjebutikker, og vi har godt samarbeid og samhold.

Salget går heldigvis bra for Butik 21 Retro.

– Det er per dags dato 28 timer flex-jobb betalt av omsetningen. Vi opplever stor interesse, og kundene våre er veldig opptatt av å kjøpe bæredyktig - og samtidig sette mennesker ut i arbeid.

**Gjenbruk, selvfølgelig.** Både solbriller, hatt og kjole er kjøpt på gjenbruk. Selvfølgelig. Foto: Eline-Tychsen / Elinetychsen.com

Elsker gjenbruk. Danske Eline Tychsen står bak motebloggen Elinetychsen.com. For ett års tid siden bestemte hun seg for å gi gjenbruk et ordentlig forsøk.

– Mamma og hennes familie har alltid handlet mye i vintage- og bruktbutikker. Jeg pleide å hate det – både lukten og det faktum at det var gjenbruk. For et merkelig barn jeg var! Det har altså endret seg. Hjemmet vårt bugner nå over av gjenbruk, og jeg elsker å mikse tøy fra en secondhand-butikk med et par nye jeans. Vintageshopping har virkelig åpnet en hel ny verden, konstanterer bloggeren henrykt.

**Elines topp 5 vintagebutikker i Aalborg:**

1.**Røde Kors** på Ny Kærvej 43, er en deilig, stor gjenbruksbutikk der jeg ofte ender opp i bokavdelingen - som er virkelig bra!

2.**Igen**, som ligger like overfor Røde Kors-butikken, har en utrolig stor klesavdeling. Her elsker jeg å gå på oppdagelsesferd!

3.**Det Gyldne Dådyr**, som ligger i Nørregade 4, har de det skjønneste universet, som rommer alt fra de glade 60-tallet (og ja, også tidligere) til det fargerike 80-tallet. Jeg elsker virkelig denne butikken, og kunne kjøpt meg fattig der inne. Der er det noe for enhver smak, uten tvil! 

4.**Tøjstory**, som ligger på Boulevarden 1 rommer all verdens lekre merker. De selger for det meste kjente merker, så det er en form for luksusgjenbruk. Ta gjerne med ting du vil kvitte deg med – de selger det for deg. Du får ca. 40 % av salgsprisen. Jeg har selv solgt via Tøjstory, og det er rett og slett genialt! 

5.**Mission Afrika Genbrug** på Hadsundvej 42 har utrolig mye klær, selvom butikken ikke er så stor. Jeg finner alltid noe her inne – uten unntak!