Nå blir det Bryggeribråk til sjøs

Skrevet av Eli Marie Stavlund

**Hans Tryggvason.** Han er født på Island, oppvokst i Sverige og har hittil bodd 14 år i Norge; Ølentusiasten Hans Tryggvason er en ekte Nordboer å regne. Som prisvinnende ølsommelier - og vinsommelier – samt gründer av konseptet Bryggeribråk, er han en foregangsmann på gastropub-scenen i Oslo. Og øl er gøy, i følge Hans. Lekent, underholdende og gøy! Foto: June Råheim Tryggvason

**Marie Larsson.** Hun er svensk, og har bodd 14 år i Norge. Også Marie Larsson er utdannet øl- og vin-sommelier, og har lang erfaring fra utelivsbransjen i Oslo. Foto: June Råheim Tryggvason

I 2013 overtok Hans Tryggvason og Marie Larsson driften av den eldgamle «Håndverkerstuene», som befinner seg omkranset av Oslos store attraksjoner og teaterscener i Rosenkrantzgate. Konseptet er rendyrket til å handle om nordisk øl og mat i kombinasjon, og restauranten er i dag det stedet i Norge som kan skilte med flest nordiske øl – over 200 på fat og flaske. I tillegg tilbyr de, i følge egen webside, et bredt utvalg av Nordens akevitter, som kan nytes med «et realt stykke kjøtt.»

Hadde jeg vært fra Italia hadde jeg nok holdt meg til vin. For det er de gode historiene fra Norden, mitt opphav, som driver meg, og det er uten tvil øl vi i Norden kan best.

Hans Tryggvason

Et hestehode etter vin. – Her er alle velkomne, sier de to nesten i kor. – Øl og mat i kombinasjon ligger et hestehode etter vin, så det må spres med en stor porsjon ydmykhet. Når folk vandrer rundt baren og er usikre på hva de skal gjøre, skal vi ikke skremme dem, men heller hjelpe dem med å finne ut hvilken palett de er klare for.

I og med at humle er en ferskvare, bør ikke humledominert øl lagres mer enn et halvt år. Å fokusere på det lokale, det nordiske, faller derfor Hans og Marie naturlig for å holde importreisen kort.

I tillegg er det alle de gode historiene.

– Det å møte de lokale bryggeriene som nesten driver seg selv konkurs for å kunne brygge øl, og det å kunne fortelle historien videre til gjestene våre. Det er den historiefortellingen jeg setter aller mest pris på, sier Hans.

Og også Marie har arvet interessen for den gode historien.

– Jeg har alltid vært nysgjerrig på nye øl og er drevet av historien og innsikten bak hver eneste en. Marie smiler. – I tillegg skal det mye til og ikke bli smittet av entusiasmen til Hans.

I dag er det Marie som driver Håndverkerstuene, mens Hans fokuserer på sitt gründerkonsept «Bryggeribråk» og Food & Beverage-skolen i Olav Thon Gruppen.

David og Goliat. Idéen om Bryggeribråk kom som en fortsettelse av konseptet bak Håndverkerstuene. – vi innså at vi måtte spre kunnskapen om kombinasjonen øl og mat til folket, sier Hans. – Og ved å presentere to øl til hver rett tvinger vi gjestene til å tenke gjennom, og reflektere over, hvilket øl de synes harmoniserer best med maten og hvorfor.

– Dessuten er det ikke mange arenaer der David kan møte Goliat på denne måten. For eksempel møter Ringnes i år et lite nystartet bryggeri fra Drammen som heter Aja (som betyr kilde på samisk, red. anm.).

Cup er Cup.

**Bryggeribråk – kampen om Norden**

En ærefull kamp om å bli det bryggeriet i Norden som er best til å sette øl til mat. Det hele foregår enkelt med dueller i form av treretters middager. To bryggerier setter tre øl til tre retter og vinneren går videre til neste omgang. Juryen består av gjester som etterhvert avgir sin stemme til et av bryggeriene. 

Første året, 2014, besto konkurransen av åtte deltagende bryggerier, andre året deltok 16 bryggerier og i år, 2017, skal hele 24 bryggerier fra hele Norden delta. Norge har likevel en liten *advantage of the homefield*. Konkurransen starter nemlig med 18 runder bestående av kun norske bryggerier, før resten av Norden kommer inn i cupen.

**Tidenes Bryggeribråkmestere:**
* 2014: Ringnes fra Norge
* 2015: Gotland bryggeri fra Sverige
* 2016: Borg Brugghús fra Island 

Nå tar Hans med seg Bryggeribråk til sjøs.

Og nå tas Bryggeribråk til sjøs, om bord på Color Line Cruises. Ved konferanse- og gruppreiser kan Hans skreddersy en kveld der gjestene får æren av å avgjøre hvilket nordisk bryggeri som setter best øl til maten – en flott måte å styrke samholdet på, og skape en lærerik kveld fylt med god mat og øl i kombinasjon.

Alle som ønsker å teste ut konseptet før de tar med bedriften til sjøs, er velkomne til å kjøpe billetter til Bryggeribråk i Oslo.

En spennende jungel av øl. I tillegg til Bryggeribråk tilbys konferanse- og gruppegjestene om bord både ølduell, ølsmaking og ølkurs med temaer som Nordens ølhistorie og Humle før og Humle nå. Og Hans er sikker på at det skal bli et populært tilskudd blant konferansegjestene.

– Mye handler mye om å lære hvordan skille mellom malten, humlen og gjæren, og kjenne hva som er dominant. Det er et forvirrende landskap, det slippes mange øl, og vi ønsker å gi konsumenten et verktøy for å sortere selv. Da får du i det minste noen holdepunkter i denne spennende jungelen av øl. For oppsiden er jo at det er masse, masse spennende smaker – det er i alle fall ikke kjedelig!

Les om ølkurs for grupper hos Color Line Cruises

Kan du skille mellom malt og humle?

### Et kjapt lynkurs i øl

**Humle**

Liker du litt bitterhet i ølet ditt? Eller duften av tropisk frukt, pinje og blomster? Eller liker du best at smaken er mer balansert? Det vi snakker om er graden av humle. Hvor mye humle liker *du*? 

Humle fungerer som en balanserende ryggrad i all øl. Før ble den også tilsatt for en konserverende effekt, men nå – dersom man vil ha det aromatiske og gode i det humledrevne ølet – er det i aller høyeste grad en ferskvare.

**Malt**

Liker du ristede eller sødmefulle smaker som karamell, nøtter, sjokolade eller kaffe? Vel, det finner du mye av i maltdrevne øl. De fleste øl inneholder forskjellig malt, men ahva slags smak det avgir i brygget, avhenger  blant annet av hvor hardt maltet er blitt ristet, og hvilken temperatur det har. Fargen er ofte en indikator på smaken; mørkt øl smaker ofte mer. Men ikke all mørk øl er kraftig på smak – den påvirkes også av alkoholinnholdet. 

**Gjær**

Gjærdrevne øl kan være fruktige på smak, og gir ofte ølet en viss kompleksitet. Smaker som banan i en weissbier kommer fra gjæren, men også de fruktige smakene av eple, banan og kjernefrukter som du for eksempel kan kjenne i en belgisk blonde. Gjærdrevne øl har ofte en omfavnende og kompleks smaksprofil som gir god munnfylde. 

Vil du finne ut av hva gjærdrevne ølene smaker, bør du smake på noen ulike belgiske øl.

Surøl bør ses som et unntak, da villgjærede øl nesten er en helt egen kategori.

**Alkohol og smaksintensitet**

Kast alltid et øye på alkoholprosenten, det sier noe om smaksintensiteten. Butikkøl på 4,7 % har en lavere smaksintensitet enn en øl på 6 %. Prøv gjerne øl i samme stil med ulik alkoholprosent opp mot hverandre, for å kjenne på forskjellene.

*Kilde:  Marie Larsson og Hans Tryggvason*

– Det viktigste er at det skal være gøy, vi forsøker å være underholdende, og på ingen måte jålete eller bedrive snobberi. Vi skal møte alle spørsmål, og ta gjestene med på en reise.

Hans Tryggvason

Ingen opphavsrett. Da hjemmebrygging av øl ble lovlig i Norge i 1999, økte naturlig nok også interessen her til lands.

– Vi så det samme i for eksempel USA, forklarer ølentusiasten. – Plutselig skulle alle brygge hjemme. Men problemet er at det ikke finnes noen offisielle regler for ølstiler, ingen opphavsrett – med unntak av belgisk Trappist. Du kan i prinsippet slippe en flaske med vann i morgen og kalle det en IPA; Jeg hadde ikke nødvendigvis kjent igjen en IPA på en blindsmaking.

– Det finnes over 100 ulike stiler nå, og nye ølstiler blir stadig introdusert. Det gjør det vanskeligere å navigere.

Hvem av de nordiske landene er egentlig best på øl?

– I dag er vi på Island der Norge var for få år siden: interessen er stor, og kvaliteten på vei oppover. Danmark er nok størst på øl i Norden, med mye håndverksbrygging – men Norge har kommet seg enormt, og puster dem i nakken.

– Det unike med Norge er at de fire første mikrobryggeriene tok hver sin retning: Det kompromissløse Nøgne Ø med Kjetils Dark Horizon som har tatt markedet med storm; Ægir, med sine klassiske, rene sorter med høy drikkbarhet; Haandbryggeriet som gjorde litt det de ville – alt fra tradisjonsøl til røkte sorter – og holdt på med surøl før noen andre, hvilket holdt på å sette hele businessen i konkurs; og til slutt, I 2009, kom etterfølgeren Kinn og gjorde alt på den gamle måten, med tradisjonsbrygg.

Han fortsetter.

– Et unikt landskap ble skapt, med uendelige spor å gå i for nye bryggere. Norges ølmiljø er fylt med kjærlighet og idébytte, så navnet «Bryggerbråk» er vel egentlig en selvmotsigelse, for dette er en bransje der vi støtter hverandre.

Takknemlig øl. Når de første solstrålende streifer – selv om det er iskaldt i luften – hva er det første du er sugen på? Øl, mener Hans. Men han er også opptatt av å forklare at øl ikke bare er halvliteren, av å få folk til å forstå sin egen smak og behag.

– Øl akkurat nå er veldig takknemlig for nybegynnere. Fra julekrydder og det syrlige, via det salte og fruktige i samme øl, til en sjokoladeopplevelse på fat med vaniljetoner så du nesten føler at du spiser en Cremé Brullet. Og alt dette kaller vi øl!

– Forstår du at Malten eller humlen er dominant, og at det er nettopp det du liker, ja, da kan du gå på Vinmonopolet og si noe mer enn at du liker en IPA. Da åpner det seg en hel verden av øl der ute.

Noe av det vi diskuterer mye i grupper, er det med halvliteren. Jeg er også veldig glad i tørsteslukkeren når solen skinner, men til mat holder det kanskje med 33 cl. Noen øl er jo på hele 13–14 %, og de skal gjerne pares med dessert – da skal du ikke drikke mye.

Hans Tryggvason

Les alt om ølkursene om bord på Color Line Cruises her.

**Visste du dette?**

* Ordet *skål* sies å ha sin opprinnelse fra ølbollen – eller skåla – som ble brukt frem til 1600-1700 tallet.

* *Cenosillicafobi* er frykten for tomme glass. Å samle ølbrikker er kjent som *tegestologi*, mens det å samle øletiketter kalles *labeorfili*.

* Bokkøl var helt frem til 1950/1960-tallet benyttet som en viktig styrkedrikk ved sykehusene i Norge. Bokkøl med rå eggeplomme ble gitt til underernærte og syke som trengte næring.

* Øl er verdens mest populære alkoholholdige drikk, og totalt sett er den verdens tredje mest populære drikk etter te og kaffe.

* I Norge på middelalderen var øl den dominerende drikk til hverdag og fest, og den bonde som ikke overholdt påbudet om å brygge, måtte betale en bot tilsvarende en halv ku til biskopen. Hvis påbudet ble brutt flere år på rad, var straffen knallhard: landsforvisning eller tap av gård og grunn.

* *Snow* fra Kina er ifølge Bloomberg verdens mest solgte øl, med en markedsandel i Kina på 5,4 prosent.

* Det tidligere klosterbryggeriet Weihenstephan i nærheten av Freising i Tyskland har brygget øl siden år 725, ifølge bryggeriets egne nettsider. For å sette ting i perspektiv er det 68 år før vikingene plyndret Lindisfarne, og vikingtiden «offisielt» ble innledet.

* Ifølge den offisielle bloggen til Det hvite hus er president Barack Obama den første amerikanske presidenten som fikk brygget øl i presidentboligen. Blant øltypene som ble lagd hos Obama var en honning-porter, hvor honning fra Det hvite hus' egne bikuber var med.

*Kilde: Hans Tryggvason*

Så enkelt reiser du med Color Line Cruises