Camilla Prytz: – Jeg elsker SuperSpeed!

Skrevet av Martine Haugland

Knut Bry

Rihanna, Olsen-tvillingene, norske og utenlandske prinsesser. Listen over hvem som har båret smykkene til den kjente glass- og smykkekunstneren Camilla Prytz er lang. Det ettertraktede moteikonet har et spesielt forhold til Danmark og henter gjerne kreativ inspirasjon fra turene sine.

– Det er en helt fantastisk følelse å dra på dagstur til Danmark. Jeg elsker SuperSpeed! Jeg reiser mye, men skulle gjerne gjort det oftere, sier Camilla.

Camillas forhold til nabolandet går langt tilbake. I oppveksten dro hun på familietur til Danmark hver sommer.

– Det var veldig stas. Jeg likte å ta båten, og det er fortsatt noe jeg forbinder med noe hyggelig.

Les alt om SuperSpeed 1
Les alt om SuperSpeed 2

**I Aarhus.** Camilla fotografert i Your Rainbow Panorama av Olafur Eliasson, på toppen av kunstmuseet ARoS. Kunstverket er blant Camillas store favoritter. Foto: Janne Leithe

**Fire kjappe om Camilla Prytz:**

* Hun ble født i Oslo i 1971 og har sin utdannelse fra Kosta Boda Glasskole i Sverige. 
* Hun har drevet sitt eget glass-studio i Stavern og Oslo siden 1997, og siden 2011 på Odderøya i Kristiansand. 
* Hun er hun er tre kvart dansk og har familie i både København og Jylland.
* Hun lager smykker i sølv, glass og emalje.

**Populær blant kjendisene.** Popdronningen Rihanna ble spottet iført et armbånd fra Camillas smykkekolleksjon «Glass and Glamour» i New York, våren 2009. Foto: Faksimile fra camillaprytz.no, alle rettigheter tilhører VG.

– Noen ganger tenker jeg på å flytte til Danmark, kanskje jeg gjør det når jeg blir gammel. Det vil være en fin måte å komme tilbake til røttene mine på, sier Camilla.

«Jeg må sette beina mine på dansk jord med jevne mellomrom - for å få den danske følelsen i kroppen. Danmark er et sted jeg alltid savner.»

– Camilla Prytz

Dyrker ideene sine på reise. Camilla reiser gjerne alene og gjerne midt i uka.
– Når jeg sitter i bilen eller om bord på SuperSpeed flyter tankene fritt og jeg finner ny inspirasjon. Hvis jeg står fast når jeg skal lage noe, tar jeg gjerne en tur for å skru løs tankene litt og klarer alltid å lage noe nytt når jeg kommer hjem igjen. Jeg reiser ofte til Danmark for å se en konkret kunstutstilling. Det er helt utrolig at man kan komme seg til kontinentet på tre timer, og hjem samme dag, forteller den ettertraktede kunstneren.

Les alt om SuperSpeed 1
Les alt om SuperSpeed 2

#####Camilla Prytz' beste tips for kunstopplevelser i Danmark:#####

«Disse tre stedene er bare helt rå!» - Hilsen Camilla. 


1.**Skagens Museum** Perfekt hvis du ikke ønsker å reise så langt fra Hirtshals. Museet er totalrenovert og gir deg muligheten til å se alle de fantastiske verkene til skagenmalerne i virkligheten. Det er noe helt eget å se penselstrøkene og det fine lyset i bildene rett foran deg.  
[Les mer om Skagens Museum her](skagenskunstmuseer.dk) 


2.**«Kunsten» i Aalborg:** Kunsten Museum of Modern Art Aalborg er tegnet av arkitektene Elissa og Alvar Aalto og Jean-Jacques Baruel. Det er et veldig vakkert, arkitektorisk bygg, som nylig er nyoppusset. Utstillingene er spennende, blant annet vil jeg anbefale å ta med barna for å se det fantastiske utendørsspringvannet Water Pavilion av Jeppe Hein.  
[Les mer om «Kunsten» her](https://www.kunsten.dk)  


3.**ARoS i Aarhus:** Aarhus Kunstmuseum er byens fineste museum og du rekker faktisk å oppleve det i løpet av en dag. Innstallasjonen på toppen er en spektakulær glasstunnel i alle regnbuens farger, det er nok mitt favorittkunstverk av alle verk i hele verden tror jeg. I tillegg kan museet friste med en fantastisk restaurant. Et tips er å bli medlem, det lønner seg allerede etter bare to besøk i året, og du kan gå på åpninger og ta med deg en gjest.  
[Les mer om ARoS her](http://www.aros.dk/)  

**I Aalborg.** Her står Camilla inne i Jeppe Heins verk Water Pavillion. Innstallasjonen fungerer litt som en vannlabyrint. Foto: Janne Leithe

Tiden fremover. – Det siste året har karrieren min beveget seg fra smykker over til større glasskunst- og porselensarbeider, jeg er på en måte tilbake der jeg startet. Egentlig er jeg utdannet glassblåser, og lagde mye glasskunst på 90-tallet. Å lage smykker var bare noe jeg hadde tenkt å drive med en liten stund, men så har det vært fullt trøkk i 10-15 år, mimrer hun tilbake.

For tiden jobber Camilla som designer for Magnor Glassverk i Kongsvinger. Hun pendler derfor mye mellom studioet sitt på Odderøya i Kristiansand og Kongsvinger.

– Jeg brenner veldig for tradisjonelt, gammelt håndverk, og for at det ikke skal dø ut. Unike og små, kortreiste produkjsoner er det jeg liker best å arbeid med.

– I tillegg jobber jeg med en gatekunstfestival i Kristiansand hvert år i juni, og holder på å starte et emaljeverksted i Kristiansand. Til sistnevnte prosjekt har jeg fått innvilget kunstnerstipend av kommunen.

– Jeg forsøker å finne på noe nytt hele tiden og leter etter utfordringer, jeg liker ikke å kjede meg.

Se tilbud på reiser på colorline.no