Din veggisguide til Aarhus

Skrevet av Martine Haugland

Martine Haugland

Lever årets kulturhovedstad opp til de grønne forventingene på matfronten? Vi har testet utvalget av herlig vegetarisk mat i Aarhus.

Danmark er langt fremme når det gjelder satsning på økologisk mat, inkludert tilbudet av plantebasert kost. Aarhus - Københavns lillesøster, er intet unntak.

Les mer om Aarhus her

**Hva betyr..** 

🍀 *Veggis?* Muntlig forkortelse for vegetarianer som betyr å ha et kosthold som ikke inneholder kost fra dyreriket. 

🐋 *Veganer?* Praktiseringen av veganisme er et etisk standpunkt og måte å leve på som baserer seg på respekt for alt levende, inkludert dyr. Veganere unngår all mat av animalsk opprinnelse og har et plantebasert kosthold. 

Kilde: Wikipedia og Store norske leksikon  

Digge matopplevelser:

1) Café Ganefryd:

**Lunsj.** Vegansk hamburger med grønnsaksbiff og ekstra salat til forrett. Vi var to som delte dette måltidet og det var en perfekt mengde for oss. Foto: Martine Haugland

😍 Wow! Dette måltidet er rett og slett noe av det beste jeg har smakt.

Jeg må innrømme at jeg egentlig ikke har vært noen stor fan av verken vegetarisk eller vegansk burger tidligere, og jeg trodde ikke at noe skulle toppe burgeren med kjøtt på favorittburgerstedet mitt i Oslo, men her tok jeg altså helt feil.

P.S! Det ryktes at tapaslunsjen på lørdager også er legendarisk, og populær - det kan være lurt å bestille bord på forhånd.

🏠Borggade 16 @cafeganefryd

2) Café Gaya:

**Vegansk buffet.** Spennende utvalg. Lokalet er innredet på en urban men hjemmekoselig måte. Foto: Martine Haugland

⭐️ Hvis du er blant dem som tenker at grønnsaker er en overkokt, slapp og vassen blomkål servert på en søndagsmiddag, bør du besøke Gaya.

Den fargerike maten var så frisk at det føltes som at jeg fikk transportert spirende energi inn i kroppen min når jeg spiste den. En eksplosjon av smaker. Det hele så ut som et instagram-kunstverk og smakte likedan, #hekta

🏠Vestergade 43 @cafegaya

3) Cafe Fika:

**Takeaway-kafe.** 90-100 prosent av utvalget fra menyen på Fika er økologisk.

Sentralt i Jægergårdsgade ligger den koselige takeaway-kafeen Fika. Spisestedet har spesialisert seg på sunne alternativer til frokost og kveldsmat, og har blant annet en stor salatbuffet som er svært populær.

🏠Jægergårdsgade 47 @cafefika

**@cafefika.** Kafeens instagram-profil preges av friske retter. Foto: Skjermdump fra @cafefika

4) Café GLAD!

**Stort utvalg.** Salatbaren til Café GLAD! Foto: Martine Haugland

Uformelt og rolig - Café GLAD! er premiert for sine sunne alternativer til brunsj og
take-away. Nybakt brød, salater og varme retter er blant det du kan smake.

🏠Frederiks Allé 127 @cafeglad

**@cafeglad.** Kule og fargerike retter preger kafeens Instagram-profil. Foto: Skjermdump @cafeglad

5) Torvet på Ingerslev Boulevard

Torvet på Ingerslev Boulevard er verdt et besøk i seg selv. Her selges blant annet delikate oster, nydelige, kortreiste grønnsaker, bær, frukt og spiselige blomster. Blant de mange spennende bodene og menneskene som selger kortreist og økologisk mat kan du blant annet finne veganske pannekaker med sjokolade.

P.S! Hver søndag er det gratis vegansk mat på Trøjborg Beboerhus. Konseptet heter Folkekjøkken og er et ungt, hipt og økovennlig konsept. Les mer om det og om andre miljøvennlige og andre opplevelser som ikke koster noe som helst i Aarhus:

👉Miljødilla? Aarhus på lavbudsjett👈

Aarhus ligger bare 2 timer unna Hirtshals med bil.
Så enkelt kan du reise til Hirtshals fra Kristiansand! Så enkelt kan du reise til Hirtshals fra Larvik!