Fra Cruiseskip til Europaferie med bil!

Skrevet av dyson.drager

Hopp på skipet til Kiel i sommer!  Når du våkner frisk og uthvilt etter en god natts søvn på båten, ligger Europa for dine føtter. Her er det bare å ta for seg av kultur- og badeliv på hele kontinentet. God fornøyelse!

– Det var veldig deilig å starte ferien i Oslo med en hyggelig båttur, synes Ida Stadheim (27) som dro på roadtrip med kjæresten Daniel Sand (27) for et par år siden.

– Da vi våknet i Kiel var den kjedeligste strekningen unnagjort.

Ida og Daniel dro sammen med hans familie - foreldre, besteforeldre, to onkler, to tanter og fem søskenbarn. Foreldrene hadde brukt et halvt år på å planlegge ferien, og det var en forventningsfull gjeng som gikk om bord på skipet. Nå ventet kontinentet på dem!

Så enkelt kan du ta med bilen til Kiel

**Forfriskende.** Ida nyter en is på veien. Foto: Privat. Leide kjendishus. – Vi var veldig gira på å komme fort fram, så vi tok autobahnen hele veien nedover, forteller Ida. 

Målet var Miramar på den franske rivieraen.

– Daniel og jeg kjørte alene i bilen hans, en BMW Z3 kabriolet.  Da vi begynte å nærme oss Frankrike og kom inn på mindre veier, tok vi ned taket og nøt vinden og sola – åh, lykke!

Hele følget bodde i et stort hus de hadde leid av Minken Fosheim i Miramar.

– Vi lagde flesteparten av måltidene våre inne i huset, men dro også ut og spiste. Maten var kjempegod og det var utrolig koselig å være sammen med storfamilien på en sånn ferie!  Vi hadde dessuten fint vær hele tiden så de fleste dagene gikk med til å sole oss - herlig avslappende, sier Ida. 

En liten avstikker til Monaco ble det også tid til. - Dét kule luksusstedet!

Overraskelse på vei tilbake. På veien hjem på båten fra Kiel opplevde Ida enda et høydepunkt hun aldri vil glemme.  Hun logget seg inn på nettet og kunne konstatere at hun hadde kommet inn på medisinstudiet. 

– Det var en knall avslutning på en fantastisk ferie, sier hun.

Så enkelt kan du ta med bilen til Kiel

Tips til destinasjoner:

Den tyske riviera: Når du kjører bilen ut av Kielferga har du under to timer bak rattet foran deg før du kan slange deg på stranda og kaste deg ut i bølgene.  Tyskerne har nemlig også sin riviera! Langs Østersjø-kysten nord-øst for Kiel ligger mil etter mil med sandstrender og små, koselige badebyer fulle av feriehoteller og utleiehus.   

Lübeck: Omtrent en time med bil sør-øst for Kiel ligger den vakre middelalderbyen Lübeck, med kort avstand til kysten og badestrendene. Hansapark, en av Tysklands største fornøyelsesparker, ligger 30 km utenfor sentrum.  Lübeck står på UNESCOs verdensarvliste og er en av de best bevarte hansabyene. Mest kjent er byen for sin Niederegger-marsipan, regnes som verdens beste!

For barnefamilien frister det nok aller mest med en tur til den enorme fornøyelsesparken Hansa-park, kun en halvtimes kjøretur fra Lübeck.

**Lübeck:** Hansabyen Lübeck. Foto:  Kruschel/Deutsche Zentrale für Tourismus

Köln: 52 mil og fem timers kjøretur sør-vest for Kiel ligger Köln, den fjerde største byen i Tyskland og en av landets vakreste.  Byen er 2000 år gammel og bærer preg av det med alle sine historiske severdigheter, ikke minst selvste Köln-domen som rager 157 meter til værs.  Gamlebyen er et eldorado for alle med svart belte i shopping eller som har lyst på en kveld og natt på byen.

Av familieaktiviteter kan nevnes sykkelutleie, badelandet Aqualand og dyrepark.  Köln ligger mindre enn 10 mil fra grensen til Belgia og Nederland.

**Utsikt over Rhinen.** Ved Hochenzollern bru, Köln-katedralen til høyre i bildet og kirken Store St. Martin til venstre. Foto:  Horst Goebel/Deutsche Zentrale für Tourismus

Moseldalen befinner seg i Vest-Tyskland. Du kommer dit på seks timer fra Kiel og to timer fra Köln.  De snirklete veiene ved elven fører deg gjennom små landsbyer, slott og steile vinranker.  De bratte dalsiden gjør at temperaturen blir høy og Moseldalen er dermed et ypperlig sted for dyrking av vindruer - som blir til deilig hvitvin. Landsbyene ligger på rekke og rad og de fleste av dem har sin egen lokale hvitvin.

**Slottet, elven og Moseldalen:** Castle Reichsburg, Moseldalen. Foto:  Hans Peter Merten/ Deutsche Zentrale für Tourismus

Normandie i Nord-Frankrike: Her finner du et spesielt klippelandskap og milevis av brede, finkornede sandstrender.  Pass også på å ta turen innom de kjente historiske attraksjonene; D-day-stranden for dem som er interessert i krigshistorie og det berømte 70 meter lange Bayeux-teppet fra 1070.

**Normandie.** Spesielt klippelandskap. Foto: iStock

Romantiske Paris er nesten selvskreven for kjærestepar på biltur. Språket, arkitekturen, den deilige maten gjør det vanskelig ikke å være forelsket der man rusler langs Seinen, drikker rødvin på en uterestaurant eller drar på piknik i flotte parker. Vil man ha en ekstra dose fransk historie, er det det knappe fire mil med bil til Versailles og slottet hvor Ludvig 14. og senere Marie Antoinette levde sitt vanvittige luksusliv før revolusjonen.

For barnefamilien er det Disneyland som gjelder, med karuseller, berg-ogdalbaner, sceneshow og temaparker som Walt Disney Studios.

Den franske rivieraen, eller Côte d’Azur, på Frankrikes sydspiss, har inspirert kunstnere, komponister og forfattere over hele verden.  La deg inspirere du også - av det urteduftende provanske kjøkkenet, den avslappede atmosfæren, de lange strendene og alle kulturevenementene. Du kommer til Cannes ved å kjøre 90 mil sørover fra Paris via Rute A7 og A6. Gode veier gjør at reisetiden uten stopp tar cirka 8,5 timer. Vel ankommet i den berømte filmbyen, kan du promenere i stjernenes fotspor langs La Croisette og shoppe i eksklusive boutiquer.  Eller gå i de trange gatene i gamlebyen i Nice eller nyt strendene og det yrende nattelivet i  Juan Les-Pins. Det er litt over 93 mil fra Paris til Nice som ligger øst for Cannes, så det er ikke langt å kjøre mellom de to berømte byene.

Monaco ligger 15 kilometer øst for Nice og er verdens minste land etter Vatikanstaten. Nesten hele landet er et byområde med blant annet Monte Carlo, kjent for sitt kasino, strender og høye glam-faktor og Gamlebyen med sitt slott og oceanografiske museum (morsomt for barnefamilien), oppført under Prins Albert i 1910. Her kan du beundre de mest fargerike fisker og lære fascinerende nytt om hvordan livet leves under havoverflaten.

**Monaco.** Verdens nest minste land. Foto: iStock

Så enkelt kan du ta med bilen til Kiel