Made in Fantasy

Skrevet av Martine Haugland

Martine Haugland

Bli med på kjøkkenet til Color Fantasy når kjøkkensjef Christian Westerback viser hvordan den italienske iskremen om bord lages.

– Jeg må innrømme at jeg er glad i is og jeg liker faktisk alle istypene vi lager, men jeg er spesielt glad i karamell-, vanilje og lakrisis. Iskremen smaker aller best når den er helt nyprodusert, sier Christian.

Hjemmelaget iskrem har vært et fast innslag på menyene til spisestedene om bord på Color Fantasy og Color Magic i flere år. Desserten lages i et eget ispreperasjonsrom på kjøkkenet på dekk 6. Som base brukes spesialbestilt ismiks fra Italia.

– Det er en moderne teknikk for å lage italiensk is. Produktet vi bestiller heter PreGel og inneholder blant annet ulike proteiner, som vi blander med melk, fløte og forskjellige sukkerarter. Til sammen blir dette noe vi kaller is-smet (smet=svensk ord for røre, journ.anm.).

Røren pasteuriseres og helles deretter over i ismaskinen.

**Pasteurisering** er en prosess for å hemme veksten av mikroorganismer i mat, vanligvis i væskeform, gjennom oppvarming fulgt av rask kjøling.

**Første trinn.** Røre og smakstilsetning blandes sammen i pasteuriseringsmaskinen. I maskinen varmes innholdet til 85 grader og kjøles deretter fort ned igjen. Foto: Martine Haugland

**Andre trinn.** Når røren er pasteurisert, tappes den over i spann. Bildet viser jærdbærrøre som snart skal helles over i ismaskinen. Foto: Martine Haugland

**Tredje trinn.** Pasteurisert og nedkjølt røre helles over i ismaskinen. Maskinen tar opp til 15 liter røre av gangen. Røren kjøres i ismaskinen i 10-15 minutter og blir så til iskrem. Foto: Martine Haugland

Populær vaniljeis. I ismaskinen blir røren smaksatt.

– Vi bruker blant annet sjokolade, ferske jordbær, karamelliserte nøtter, yoghurt og diverse bær.

Totalt produseres det 12-14 ulike iskremtyper om bord, i tillegg til sorbeter.
– Vi prøver å eksperimentere med nye smaker og varierer med årstidene. Jordbæris, sorbetis med pasjonsfrukt og pistasjis er klassikere som går igjen. Klassisk vaniljeis er helt klart en favoritt blant gjestene våre, sier kjøkkensjefen.

Når smakene er valgt, kjøles iskremen ned og deretter anvendes ismaskinen på ny.

**Italiensk iskrem.** Fersk jordbæris rett fra ismaskinen. Foto: Martine Haugland

**Italiensk iskrem.** Når isen er ferdig produsert, puttes den i beholdere på fem liter og fryses deretter i hurtigfryser. Bildet viser pasjonsis, karamellis, pistasjis, sjokoladeis, bæris og yoghurtis. Foto: Martine Haugland

20 timer i uka. – Tidligere brukte vi i snitt mellom sju-åtte timer hver dag på isproduksjon, men vi har effektivisert produksjonen med årene. Det avhenger litt av sesong, men nå bruker vi omtrent 20 timer på å lage iskrem i uka, sier Westerback.

Den italienske iskremen som produseres serveres i restaurantene og i kafeen om bord.
– Snickers, mango, pistasj og vanilje er de smakene vi selger mest. Jordbæris er mest populært blant barna. Min favoritt er snickers, sier forpleiningsassistent Veizas Facinto i Promenade Café og smiler.

**I Promenade Café.** Forpleiningsassistent Kine Samuline Ødegård og Veizas Facinto. Foto: Martine Haugland

**Pynting.** Kokk Jo Inge Stubberud pynter to ulike iskremer som skal serveres i Oceanic à la Carte. Foto: Martine Haugland

**Siste finish.** Kokk Jo Inge Stubberud pynter to ulike iskremer som skal serveres i Oceanic à la Carte. Foto: Martine Haugland

**Buon Appetito!** Servitørlærling Jarand Bauge serverer iskremen til gjestene. Foto: Martine Haugland

Så enkelt kan du reise på 2-døgns Cruise til Kiel.

**4 kjappe om iskrem:**

*Visste du at…*
* Det tilbys glutenfrie varianter av iskrem på Color Magic og Color Fantasy?
* Color Magic og Color Fantasy fikk tre nye iskremer på menyene i À la Carte restaurantene om bord i vår? Oreo variazione, Sorbetto sogno og Snickers ble stemt frem som favoritter på Facebook.
* Da Color Magic var nytt i 2007 fikk kjøkkenet besøk av noen italienere, som skulle lære bort hemmelighetene ved å lage den aller beste isen?
* Om sommeren går det gjerne 100 liter is om dagen om bord på Color Magic?