Håndarbeid som meditasjon

Skrevet av dyson.drager

Nina Clausens (34) store lidenskap er å jobbe med tekstiler. Men skredderen som holder til i Kiel, syr ikke bare klær for andre. Hun driver Nadelkissen, en såkalt ”Nähcafé” som fungerer på samme måte som en internettcafé, bortsett fra en ørliten detalj; Internett er byttet ut med symaskiner.

Nadelkissen Nähcafé finner du i Jägerberg 5.

En Nähcafé er en slags åpen systue hvor du betaler en liten avgift mot tilgang til symaskiner, stoff og plass for å jobbe med dine egne, kreative syprosjekter. Mens du jobber kan du drikke en kopp kaffe eller to og møte andre med samme lidenskap. Mange slike sykafeer tilbyr også kurs hvor du kan lære å sy, strikke, hekle, lage mønstre og eget stoff, forteller Nina.

34-åringen startet opp Nadelkissen Nähcafé da sykaféen hun jobbet på, og som hun selv var med å starte, pakket sakene og flyttet ut av byen for to år siden. For Nina var det viktig at Kiel fortsatt skulle ha et sted der folk kan møtes for å drive med kreativt håndarbeid i fellesskap.

Så enkelt kan du reise til Kiel.

Meditasjon. – Det er en stor DIY-trend i hele Tyskland, spesielt sying og hekling. Jeg tror det gir en stor tilfredsstillelse å jobbe med hendene sine og å være kreativ. Du ser at ting blir til, og du lager noe du kan vise til andre. Mange opplever det som en stor suksess å ferdiggjøre et prosjekt på egenhånd. Håndverk kan også være veldig avslappende. Du er til stede i øyeblikket og glemmer alt annet. Det er en form for meditasjon.

– Hvorfor tror du folk vil lage sine egne klær?

– Det er fantastisk å kunne velge mellom så mange forskjellige snitt, farger, stoff og teksturer. Du kan skape din helt unike stil eller gjenskape dine favorittklær ved å kopiere mønsteret. For noen er dette også en revolusjonær handling, hvor man reparerer eller gjenbruker klær i stedet for å kjøpe nytt, og man kan spare mye penger. Dessuten utvikler du nye ferdigheter. Kanskje får du litt bedre mestringsfølelse?

Sånn kan du enkelt reise til Kiel

Et sted for likesinnede. Tross den økende trenden er det ikke så mange Nähcafeer i Tyskland, forteller Nina. De fleste finnes i de store byene som Berlin, Hamburg eller i Leipzig. Fortsatt må hun ta seg tid på å forklare forbipasserende hvordan en Nähcafé fungerer, men hun får alltid god respons.

– Jeg tror folk som kommer hit nyter selskapet. Her kan man dele hobbyen sin med likesinnede, få inspirasjon og lære hverandre nye ting. Og så får man hjelp til å bruke diverse verktøy man ikke er så kjent med.

Nina forteller om kunder som ikke har egen symaskin og som er veldig glade for et slikt tilbud. Noen kommer innom fordi de trenger en helt spesiell type maskin til å sy i et vanskelig materiale, som lær. Andre kommer fordi deres egen maskin har blitt ødelagt og de bare må bli ferdig med en kjole i hui og hast, og har ikke tid til å sende maskinen på reparasjon før festen skal stå.

– Men det jeg hører oftest er at det er lettere å få arbeidet gjort når man kommer til et sted med god plass, og hvor alt er tilrettelagt for at du kan lage akkurat det du vil, sier sy-entusiasten.

I tillegg til å være et fristed for alle som elsker håndarbeid, arrangerer Nadelkissen sy- og heklekurs, hvor du blant annet lærer å lage eget mønster. De har også et lite utvalg av stoffer, mønstre, garn, knapper og alt annet småplukk du trenger til ditt neste syprosjekt.  

Drømmejobben. Det er ikke alltid like lett å drive en liten forretning i Kiel, men det er likevel verdt alt slitet.

– Jeg elsker å jobbe med strukturer, former og farger. Å se hvordan stoffene former og beveger seg, og at folk smiler i klær som er ment for dem. Å oppfylle andres drømmer er helt fantastisk, og jeg er på en måte avhengig av det tradisjonelle håndarbeidet.

Så enkelt kan du reise til Kiel.

**Fast kunde.** Freya Sto har sydd siden hun var 10 år gammel og er fast kunde hos Nadelkissen. Foto: Privat.

En del av mitt liv. Nadelkissen har en haug av fornøyde kunder, og Freya Sto (19) er én av dem. Hun går siste året på videregående skole i Kiel, men når hun ikke er på skolen, tilbringer hun mye tid hos Nadelkissen.

– Det er en helt spesiell atmosfære her – alle er så snille og hjelpsomme. I det hele tatt så nyter jeg virkelig å være her, for jeg lærer noe nytt hele tiden, møter venner og blir kjent med nye folk.

– Å sy og drive med håndarbeid er veldig avslappende for meg. Det er ikke bare en hobby – det har blitt en del av mitt liv, for jeg har gjort dette siden jeg var 10 år gammel! Det er så moro å bare samle ideene mine og få inspirasjon, særlig her hos Nadelkissen. For det meste gjør jeg redesign av gamle klær eller reparasjoner. Til mitt neste prosjekt skal jeg bruke stoff fra en genser og kombinere et strikket stoff. Men jeg har også fått dilla på å farge klær!

Så enkelt kan du reise til Kiel.

**Nina Clausen og Freya Stos tips til stoffbutikker i Kiel:**

[Polli Grün](https://www.facebook.com/polligruen/?fref=ts) – Holtenauer Straße 33. En vakker, liten butikk som har alt du trenger.

[Stoff & Tüdel](https://www.facebook.com/pg/MimiLottiDesign/photos/?ref=page_internal) – Metzstraße 23.

[Fadenwerk](https://www.facebook.com/Fadenwerk/?fref=ts) – Hopfenstraße 1, like i nærheten av kaia.

[Der Stoff](https://www.facebook.com/DerStoff.Kiel/?hc_ref=SEARCH) – Hopfenstraße 65 - 69, også i nærheten av kaia. Der Stoff er en tekstilkjede som finnes flere steder i Tyskland. 

[Alte Mu](http://altemu.de/) – Lorentzendamm 6 – 8. Et kultursenter som samler all slags kreativitet under ett tak. Her arrangeres det ulike typer markeder, blant annet et eget loppemarked for stoff.