Julemagi i Gøteborg

Skrevet av dyson.drager

Gøteborg tar jula på alvor. På Liseberg arrangeres Sveriges største julemarked – år etter år. Nyt is-show og spektakulære omgivelser, kjøp julegaver og delikatesser i koselige boder, og la deg fange av tusenvis av blinkende julelys.

Lengter du etter julestemningen? Det er ingenting som gir mer høytidsglød enn korsang, snødekte hus, glaserte epler og varm sjokolade. Fra 18. november glitrer Liseberg av millioner med julelys, og gatene forvandles til et varmt og gjestmildt «Winter Wonderland». Et drøss av boder betjenes av engasjerte ildsjeler, som hvert år ofrer sin egen jul for at gjestene skal komme i riktig stemning.

**Korsang:** Det skal mye til å ikke komme i julestemning om du tar turen til fornøyelsesparken Liseberg fra og med 18. november. Foto: Liseberg

Velkommen til mini-Lappland. Rebecca Stålnacke har fem boder i temaområdet «Lappland» - der hun selv er fra. Denne sesongen er hennes femte år med bod på Liseberg. Hun selger reinsdyrkjøtt, multesyltetøy, samiske armbånd, matretten suovaspita og mye mer. Det er mange grunner til at Rebecca jobber som utstiller, som de kaller seg.

– Det er enormt berikende og utviklende. Jeg elsker og presses hardt, og det er en stor utfordring å ro det hele i land år etter år. Jeg vokser med oppgaven. Det er også utrolig morsomt, og et privilegium å få være med på. I tillegg er det det økonomiske aspektet. Jeg kjører 130 mil for å komme hit, og jeg drar ikke hjem en eneste gang i løpet av hele julesesongen, så det må jo lønne seg.

**Mini-Lappland.** Her finner du samisk kunst og lapplandske delikatesser. Foto: Liseberg

**Ildsjeler:** Dette blir femte sesongen Rebecca Stålnacke har bodene sine på julemarkedet i Liseberg. Mannen er også medeier i selskapet. Foto: Bertil Sundkvist

Bruker hele julen sin på jobb. – Alt her er så gjennomtenkt og fantastisk gjennomført. Både utstillerne og Liseberg-personalet gjør en helhjertet innsats og setter gjestenes beste først, forteller hun entusiastisk.

– Det finnes en arbeidsstolthet i atmosfæren, for vi vet at vi skaper magi.

Rebecca Stålnacke

Julen er, og har alltid vært, årets høydepunkt for Rebecca. – Julestemningen er i god behold selv om jeg spanderer hele desember i Gøteborg, og ikke hjemme. Hvert år forlater vi Gøteborg den 23. desember klokken 2200 – og kjører 45 mil nord til Borlänge, der vi møter min manns familie og feirer jul sammen med dem i to dager. Vi kjører deretter ned til Gøteborg igjen og avslutter sesongen med romjulsåpent. Bilturen har blitt en viktig del av vår nye juletradisjon. Vi har vært på tur i snøstorm, hagl og på holke, men alltid med en fantastisk følelse av at vi har utført enda en vellykket sesong!

Og Rebecca har omdefinert betydningen av julestemning etter at hun begynte som utstiller.

– Jeg drømmer selvsagt om å få pynte eget juletre, å bake julebakst og ordne til jul i hjemmet mitt. Men Lisebergs millioner av lys og alt det fine som er å se og smake på gir meg kompensasjon og fyller på med julestemning så det holder.

– Hvorfor skal man besøke julemarkedet på Liseberg?

– Fordi hele markedet er bygd for folkets skyld. Flinke og engasjerte mennesker har lagt ned hele sitt hjerte og sin sjel for å bygge opp en hel verden av lys og stemning - og gi deg en fin juleopplevelse. Utstillere fra hele Sverige er der for å tilby bra produkter som du kommer til å få mye glede av. Man må bare ikke gå glipp av det.

**15 år med julebod:** Hvert eneste år innreder Sandra Brotschi familieboden med ekte juleglede. Foto: Privat

Nøtter i løsvekt. Sandra Brotschi har hatt bod på Liseberg i hele 15 år, nesten siden oppstarten i 2000. Hun selger sveitsermandler; brente mandler etter sveitsisk oppskrift, salte mandler, sjokolade- og kanelmandler, kandiserte cashewnøtter og ristede, salte cashewnøtter.

– Det er en familiebedrift som består av min bror, meg selv og mine foreldre. Vi har eksistert siden 1982, forteller Sandra.

Hun savner ikke en «vanlig» jul, med avslappende dager og TV-titting.

– Jeg elsker å være i disse omgivelsene før jul. Det er et nydelig julemarked med fine boder, og vi innreder boden vår med glede hvert år. Jeg setter pris på å jobbe i et bra team. At det vi gjør anerkjennes og at det kommer mange besøkende. For meg betyr jul lys og varme, å være med nære og kjære. Vi har opphold i to dager, og da feirer jeg med familien min. Men tiden på Liseberg gir mye julestemning og er herlig. Jeg ville ikke vært det foruten.

Sånn kommer du deg enkelt til Gøteborg

Fornøyde gjester. Maria Oterhals besøkte «Jul på Liseberg» i desember 2013.

– Vi dro dit mest fordi jeg hadde hørt at det var veldig fint og fordi det var nærme Oslo. Jeg hadde også et ønske om å se Gøteborg, forteller Maria – som var gravid med sønnen Olai på det tidspunktet.

Hun mimrer tilbake til hvit snø, fine lys og lukten av jul.

– Det var veldig gøy med skøyteshow og at hele Liseberg var så koselig pyntet. Jeg følte jeg var i «Winter Wonderland»! Jeg kjøpte noen fine gaver; stort sett mat, økologiske og hjemmelagde produkter. 

**Gode juleminner:** Maria Oterhals besøkte Lisebergs julemarked i 2013. Foto: Privat

**Marias tips:** 

Folk elsker «Jul i Liseberg», så det er mange folk! Husk å ta ut penger på forhånd slik at du slipper å stå i minibank-kø.  

30 000 julebord hver vinter. Katarina Wernström er PR-sjef i Liseberg. Hun sier at så mange som 500 000 besøker Liseberg i julesesongen.

– Rent økonomisk er julesesongen vår minst viktige sesong, ettersom våre gjester for det meste rusler omkring og nyter stemningen og alle lys, i stedet for å kjøpe billetter til attraksjonene. Men for oss er det veldig bra at vi kan bruke parken utenfor sommersesongen. Alle vi som jobber her er veldig glade i «Jul på Liseberg».

– Hvordan er tilbakemeldingene fra gjestene? – De er superfornøyde! Aller mest elsker de lysene og stemningen. Julematen får også god karakter. Vi holder cirka 30 000 julebord hver vinter.

– Hva er det beste med julemarkedet i Liseberg? – Lyset og stemningen. Is-showet, Lapplandsområdet med snø, ild og reinsdyr, duften av gløgg og brente mandler, skattejakt i Middelalderbyen. Julenissens magiske ønskelistemaskin. Jeg kan knapt bestemme meg, jeg elsker alt!

**MORE IS MORE.** Kaninene sparer ikke på julepynten. Foto: Liseberg

**Fem ting du bare må få med deg på Liseberg til jul:**

1.**Sagolika piruetter.** På isbanen viser et 22-mannsensemble isballetten Nøtteknekkeren. I Forestillingen finner du Sveriges fremste kunstløpere, klassisk musikk og spektakulære kostymer. Nøtteknekkeren vises opp til to ganger per dag og er gratis for alle besøkere. Mellom forestillinger er det fritt fram for store og små å gjøre egne piruetter på isbanen.

2.**Kaninenes Jul.** Den hvite kaninen Julius har kommet ned fra Nordpolen for å hilse på sine grønne kusiner i Kaninlandet. Her blir det juleteater med kaninene, karuseller og store pakker. Det er kaninene selv som har pyntet i Kaninlandet, så her råder frasen «more is more».

3.**Nissehuset.** Julenissen og smånissene har flyttet inn i juleverkstedet sitt. Her kan barna se hvordan nissene fikser og feier før julaften, de kan skrive ønskelistene sine og gi dem til julenissen. Eller legge dem i den magiske ønskelistemaskinen. Pass også på å ta en sledetur med julenissens reinsdyr i det vakre vinterlandskapet.

4.**Lappland.** I snølandskapet ved Balder brenner det ild, og i bodene finnes det samisk kunst og lapplandske delikatesser.

5.**Middelalderbyen.** I Middelalderbyen har rikets mektigste familier samlet seg for å feire midtvinters med skuespill. Her blir det også skattejakt for alle barn.