Konditorens kaketips til 17. mai

Skrevet av Eli Marie Stavlund

Grunnlovsdagen er en gledens dag i hele vårt langstrakte land, og om bord på skipene til Color Line Cruises er det intet unntak. Der går nemlig både showartister, ansatte og gjester – tyskere som nordmenn – i et storslagent 17. mai-tog gjennom promenaden, fra Casino til akter. Med flagg, faner, og flotte folkedrakter feires dagen med brask, bram og et stort og rungende «hurra!»

**Norge i rødt, hvitt og blått.** Gjengen på Color Magic har allerede begynt å forberede seg til 17. mai. Foto: Martine Haugland.

– Det er ekstra god stemning om bord denne dagen, sier konditor om bord på Color Magic, Karina Brandslet, som opp mot 17. mai jobber på spreng for å holde kakeglade nordmenn og tyskere tilfredsstilt under feiringen.

Også for mannskapet er det litt ekstra godt å få på nasjonaldagen, i form av rømmegrøt til lunsj, laks og kalv til middag og skalldyrbord på kvelden.

– Og selvfølgelig kake, legger Karina til.

– Hva er ditt beste kaketips til dagen?

– Hold det enkelt men godt!

Karinas hjemmelagde kremkake steg for steg:

Dette trenger du:
🇳🇴 6 egg 🇳🇴 180 gram sukker 🇳🇴 180 gram mel 🇳🇴 1 ts bakeulver 🇳🇴 Vaniljekrem 🇳🇴 Syltetøy 🇳🇴 Valnøtter (kan sløyfes)

*Tips:* Glutenallergi? Bruk Toro Kakemix glutenfri i stedet for mel.

NB! Trykk på pilene i bildet, for å klikke deg gjennom prosessen, steg for steg.

Flere kaketips fra Karina

Enkelt og tradisjonelt: Pavlova 🇳🇴 240 gram eggehvite 🇳🇴 220 gram sukker 🇳🇴 100 gram melis 🇳🇴 Vaniljekrem, vanlig krem og jordbær og/eller andre bær. 🇳🇴 Pisk eggehvitene til de skummer. 🇳🇴 Tilsett halvparten av sukkeret. 🇳🇴 Pisk til luftig marengs. 🇳🇴 Tilsett resten av sukkeret og pisk marengsen stiv. 🇳🇴 Løft inn siktet melis. 🇳🇴 Sett ovnen på 120 grader. Steketiden avhenger av ovnen din. Stor kake: 30–40 minutter. Porsjonskake: 15–20 minutter. Foto: iStock

*Tips om Pavlova*

* Lag porsjonsstykker! Ha kremen klar og ferdigkuttede bær i en boks, så kan du lage flere stykker ved behov. 

* Frys porsjonstykkene som ikke spises opp, så har du til en senere anledning.

* Pavlova tiner så kjapt at du nesten kan spise den direkte etter den er tatt opp fra fryseren. 

* Krem er ikke ideelt å fryse, så husk å spise opp det som allerede er smurt og pyntet.

Enkelt og tradisjonelt, men med nøttebunn 🇳🇴 300 gram eggehvite 🇳🇴 360 gram mandelmel 🇳🇴 360 gram melis 🇳🇴 30 gram bakepulver  🇳🇴 Pisk eggehvitene til myk marengs og vend inn alt det tørre. 🇳🇴 Fyll i en 26 cm. form og stek på 160 grader i 30-40 minutter. 🇳🇴 Sett ovnen på 160 grader og stek i 30–40 minutter. Foto: Karina Brandslet.

Superenkle små terter på 1-2-3! 🇳🇴 Kjøp tertebunn på butikken! 🇳🇴 Stek i ovnen i henhold til forpakningen. 🇳🇴 Pensle med smeltet sjokolade så bunnen ikke blir soggy. 🇳🇴 Legg på krem, vaniljekrem eller begge deler. 🇳🇴 Pynt med bær. Foto: Karina Brandslet.

Når du er lei av kaker: Panna cotta
🇳🇴 600 g fløte 🇳🇴 200 g melk 🇳🇴 60 g sukker 🇳🇴 3 plater Gelatin 🇳🇴 1/2 vaniljestang 🇳🇴 Del vaniljestangen på tvers og skrap ut frøene. 🇳🇴 Ha frø, vaniljestang, melk, fløte og sukker i en kjele og kok opp. 🇳🇴 Bløtlegg gelatinen. 🇳🇴 Når fløteblandingen koker, klem ut vannet av gelantinen og tilsett i blandingen. 🇳🇴 Avkjøl litt og hell i porsjonsskåler. 🇳🇴 Sett i kjøleskapet i minimum to timer, gjerne natten over. 🇳🇴 Server med bærsaus etter ønske. Foto: iStock.

*Tips om Panna cotta*
* Ønsker du andre smaker, kan du bytte du ut en mengde melk med en mengde frukt/bærpuré (bærsaus) 

* Puré lager du enkelt ved å kjøre bær i en blender eller med stavmikser. Sil vekk eventuelle frø. 

* Ønsker du kaffesmak kan du tilsette litt kaffebønner eller kaffepulver i smeten/fløteblandingen. Kaffebønnene bør gjerne stå å trekke litt før det blir smak.