Kostymekongen

Skrevet av Martine Haugland

Martine Haugland

I seks år har multitalentet Cårejånni Enderud designet og spesialsydd kostymene til showene om bord på Color Magic og Color Fantasy.

– Vi jobber litt oppå hverandre og det klippes og limes fjær på gulvet. Når alle symaskinene er i gang blir det helt «Fredriksons Fabrikk» her. Vi tilbringer mye tid bak symaskinen, omtrent fra klokken sju om morgenen til klokken ett-to på natta, sier Cårejånni og ler.

Konferanserommet på dekk 12 om bord på Color Fantasy er omgjort til systue. Bordet er fylt av stoff og tråder i alle mulige farger. 250 antrekk skal designes, sys og prøves av artistene til årets to nye show, «Around the world in 80 ways» og «Rhythm of the night», som har premiere 18. og 19. januar.

**Systuen.** Cårejånni Enderud og Sigrun Hauge jobber intensivt med ferdigstillingen av kostymene. Foto: Martine Haugland

14 klesskift.
De siste ukene har Cårejånni og hans kolleger Sigrunn Hauge, Helle Ebeltoft Nordbø og Caroline Ekornes bodd og jobbet om bord på skipet.

- Sigrun og jeg har holdt på med et nummer i showet nå, som er et typisk skiftenummer. En av artistene våre skifter 14 ganger i løpet av ett minutt og fem sekunder, forteller Cårejånni.

– Det har tatt lang tid. Alle lagene må tilpasses. Plaggene skal sitte såpass godt at de holder, og såpass løst at det går fort å ta dem av. Så det er litt sånn åååå, men, bank i bordet, vi får se hvordan det går, fortsetter han.

**Konsentrasjon.** Kostymemaker Sigrun Hauge tryller frem lekre sømmer med sin symaskin. Foto: Martine Haugland

**Detaljer.** Materialet som skal brukes i kostymene er nøye planlagt på forhånd. Foto: Martine Haugland

Cårejånni vet hva han snakker om. Han er en ettertraktet makeupartist, stylist og kostymedesigner med lang fartstid i bransjen. For utenom hele 14 showproduksjoner om bord på Color Magic og Fantasy har han blant annet jobbet med produksjoner som «Gullruten», «Skal Vi Danse» og «Idol».

**In action.** Med bare noen få dager til premieren av to nye show er pulsen høy. Foto: Martine Haugland

**In action.** Med bare noen få dager til premieren av to nye show er pulsen høy. Foto: Martine Haugland

Avanserte kostymer. Når artistene står på scenen, er det mye som skjer i kulissene. Artistene er avhengige av en egen klesskifte-koreografi, for å få det hele til å gå i hop.
- Det er litt streng stemning bak der, men sånn må det være. Alt er nøye planlagt, for eksempel hvordan artistene skal hoppe inn og hoppe ut av kostymene og hvor klærne skal legges når de tar dem av seg. Så det må trenes mye bak scenen for å få den balletten til å gå opp.

I showet «Around the world in 80 ways» følger vi artistene på en spennende reise gjennom store deler av verden, blant annet karneval i Brasil og oktoberfest i Tyskland.
– Forberedelsene av kostymene til dette showet har tatt lengre tid enn planlagt. I år er det mange tekniske aspekter ved kostymene, for eksempel lys- og lydeffekter.

Spesialsydde truser. Showets åpningsscene starter i Norge, noe som blant annet innebærer 16 bunader.
– Vi har jo ikke budsjett til å kjøpe så mange ekte bunader, så vi lager våre egne. Alle kostymer som skal ut på scenen har vært gjennom en symaskin. Inkludert truser. Det er ikke slik at vi kan gå til den døgnåpne kostymebutikken og røske med oss noe. Alle plagg skal ha navnelapp, slik at det ikke blandes, forteller han.

- Antrekkene spesielsys til hver enkelt artist. Alle artistene er like viktige og skal føle at de blir hørt, legger han til.

**Kostymeprøve.** Artist Sofie Bergman prøver en kjole som Cårejånni og designteamet har laget. Foto: 2Entertain

Når premieren er overstått, starter kostymedesignernes arbeid mot de kommende showene på Color Magic i september. I løpet av årene har det blitt mange minner om bord for den kjente kostymedesigneren.

– Et år skulle vi sy et kjempestort påfuglfjær-kostyme, og bestilte fjær på nettet en sen kveld. Vi var litt trøtte og bildene var ganske små, og vi så noen vi synes var kjempefine. Vi bestilte 10 pakker, 100 fjær til sammen.

Da pakkene med fjær kom i posten fikk de seg derimot en stor overraskelse.
- Vi døde nesten av latterkrampe. Det viste seg altså å være fjær som påfuglen har oppå hodet og ikke de store halefjærne som vi trengte. De var bittesmå, med en liten tust på toppen.
- Det har blitt noen bomkjøp oppi gjennom, sier Cårejånni og smiler.

**God stemning.** Tross stramt tidsskjema er humøret på topp når Sigrun og Cårejånni arbeider, omgitt av ferdige og halvferdige kostymer. Foto: Martine Haugland