Kunstnerkolonien på toppen av Danmark

Skrevet av dyson.drager

Noen ble tiltrukket av det spesielle lyset, mens andre lot seg fascinere av den autentiske fiskekulturen som billedmotiv. På slutten av 1800-tallet oppstod det en kunstnerkoloni i sommerbyen Skagen.

Hvorfor de samlet seg akkurat i Skagen, finnes det flere forklaringer på. Men Skagenmalerne hadde nok noe til felles med dagens turister: Det er nemlig lett å nyte det gode livet i Skagen.

– Men ikke minst kom de hit på grunn av lokalbefolkningen som kunne stille opp som billige modeller, forteller Jakob Stig Nielsen. Han er kommunikasjonssjef ved Skagens Kunstmuseer.

– Det betød nok mye for de unge og fattige kunstnerne. Senere trakk de flere med seg, godt hjulpet av dagspresse og ukeblader som elsket å skrive om kunstnernes liv på «toppen av Danmark».

Skagen ligger kun 45 minutter fra Hirtshals med bil – så enkelt reiser du til Hirtshals, fra Larvik eller fra Kristiansand.

Kunstnerkoloni i Skagen. I følge Jakob Stig Nielsen toppet kunstnerkolonien i Skagen seg rundt 1880 og 1890-årene. Skagen var en av Skandinavias mest anerkjente kunstmiljø, med kunstnere som Michael og Anna Ancher, P.S. Krøyer og Laurits Tuxen, for å nevne noen. Til og med vår egen Christian Krogh malte flere av sine bilder her. I tillegg møtte forfattere, musikere og komponister fra hele Skandinavia og Tyskland hverandre her for å jobbe med kunsten sin.

– Ofte var nok disse møtene mer vennskapelige enn profesjonelle. Det var malere som kom hit ofte og etterlot mange avtrykk, men som aldri malte et eneste bilde herfra!

«Levemanden» Holger Drachmann. Én som kom hit ofte og som virkelig satte igjen spor, var Holger Drachmann. Han kunne smykke seg med mange titler: forfatter, maler, dikter, journalist, kommentator, livsnyter og kvinnebedårer. Opprinnelig fra København, vokste Drachmann opp tett på de gamle havneområdene. Kanskje var det derfor han ble utdannet marinemaler av yrke?

– Likevel var det hans forfatterskap og fargerike personlighet han skulle bli kjent for, sier Jakob Stig Nielsen. På slutten av 1800-tallet var han Danmarks mest berømte forfatter. Men han fortsatte å male helt fram til sin død og hadde alltid med seg en skisseblokk – uansett hvor han gikk.

Dette er Skagens eneste 4-stjerners hotell.

**Pax**. I dette huset, Villa Pax, bodde Drachmann frem til sin død i 1908. Foto: Skagen museum

Villa Pax. Holger Drachmann var en verdensmann og reiste mye rundt. I Europa høstet han stor anerkjennelse, og var en del av det moderne gjennombruddet. Drachmann besøkte Skagen for første gang i 1972, og fortsatte å komme tilbake helt til han kjøpte sitt eget hus i 1902, sammen med sin norske kone Soffi Drachmann. Huset døpte han «Pax» og han bodde der fram til sin død i 1908.

– Med sitt nye hjem i Skagen skulle han endelig få litt «fred og ro» på sine eldre dager. Det lyktes han aldri med – og han var ikke var uten skyld selv, humrer Jakob Stig Nielsen.

**Originalt.** Alt i Villa Pax er originalt og plassert der det sto opprinnelig. Her fra den grønne stuen. Foto: Skagen museum

Huset ble til museum. Drachmanns Hus ble gjort til museum allerede i 1911. I 2010 gjennomgikk huset en restaurering, og i 2014 ble det en del av Skagens Kunstmuseer.

– Hva er det man kan se i Drachmanns Hus?

– Alt! Her er hans gamle sivsko, håndvekter og karakteristiske hatter - som han var svært kjent for. Skrivebordet i atelieret og kunsten som han omga seg med. Alt er originalt og plassert der det sto opprinnelig. Drachmanns Hus er en kulturhistorisk opplevelse, og her får man først og fremst møte levemanden Holger Drachmann. (Norsk oversettelse: livsnyter red.anm)

Les mer om opplevelser i Skagen her

Fullt av kulturskatter. – Noen av de fineste kunstgjenstandene i Drachmanns Hus er slettes ikke av Drachmann selv, men av Laurits Tuxen og P.S. Krøyer. Men besøkende bør ta en kikk på marinemaleriene hans i huset - og deretter ta en tur på Skagens Museum for å se bildet av Skagens Gren som henger der. Forskjellen er slående og minner om utviklingen man ser hos August Strindberg og hans malerier, forteller Nielsen entusiastisk.

Kunst er fortsatt helt sentralt i Skagen, og i dag finnes det flust av museer, gallerier og verksted man kan besøke. Det er fortsatt billedkunstnere som slår seg ned i Skagen i dag, men det samme samtidskunstmiljøet er det nok ikke.

– Ånden fra Skagensmalernes tid er dog ikke helt forsvunnet. Jeg vil påstå at mentaliteten i Skagen i dag er mer åpen, internasjonal og kulturelt orientert enn andre steder i Danmark. Og så er Skagboerne enormt gode til å huske å nyte livets gode sider og hygge seg med hverandre – akkurat som Skagenmalerne én gang var!

Skagen ligger kun 45 minutter fra Hirtshals med bil – så enkelt reiser du til Hirtshals, fra Larvik eller fra Kristiansand.

**Fakta**

- Drachmanns Hus ligger i Hans Baghs vej 21 og er åpent fra april til september.

- Skagens Kunstmuseer representerer tre museer i Skagen; Drachmanns Hus, Anchers Hus og Skagens Museum. 

- Skagens Kunstmuseer har til sammen verdens største samling av verker fra Skagenmalerne. 

- Drachmanns Hus har flere sommerarrangementer i haven med fortellinger om Drachmanns spennende liv og opplevelser. 

- Skagens Kunstmuseer hadde 175 000 besøkende i 2016. 

Les mer om opplevelser i Skagen her