Lenge leve vinylen

Skrevet av dyson.drager

Jan Rusth har viet livet til musikken. Gitaristdrømmen var kortvarig, men lidenskapen til vinylplatene har fått ham til å tilbringe størstedelen av livet i platesjappa Rämjes Musik i Strømstad.

– Jeg hadde min første konsertopplevelse som åtteåring. En ung gutt som jobbet i butikken vår tok meg med på The Hep Stars, som spilte i Strømstad. Lyden var heftig og det var stappfullt av folk, forteller 58 år gamle Rusth.

Musikkinteressen kom tidlig. Kanskje ikke så rart når han nærmest har vokst opp i en platebutikk. På 60-tallet kjøpte foreldrene hans Rämjes Musik Strømstad, som siden den gang har holdt til på nøyaktig samme sted, i Karlsgatan 7. Tidlig i tenårene begynte Rusth å jobbe i butikken som sommervikar, og ettersom årene gikk tilbrakte han stadig mer tid der. På midten av 90-tallet overtok han butikken etter foreldrene.

**Öppet.** Rämjes Musik har holdt åpent i Karlsgatan 7 i snart 60 år. På slutten av 90-tallet overtok Jan Rusth butikken etter foreldrene.  Foto: Tom Skjeklesæther

Vinylrenessansen. Til tross for at streamingtjenester som Spotify og Tidal står for størstedelen av inntektene fra innspilt musikk i dag, gir vinylsalget platebutikkene grunn til å smile. Det fortsetter nemlig å øke, mens CD-salget stuper år etter år. Første halvår av 2016 har vinylsalget økt med 4,3 millioner, en oppgang på 43 prosent fra i fjor. Det viser tall fra IFPI Norge.

– En del av dem som har vokst opp med LP-plater, synes det er kult å begynne å samle igjen. I tillegg er det en stor gruppe ungdommer som ikke kjøper CD, men vinyl, fordi det gir et «kulhetsstempel», sier Rusth.

Følelsen det gir å ha en fersk LP i hendene, kan dessuten ikke sammenlignes med det å dra fram et CD-cover, mener vinylentusiasten.

– Man kommer på en måte litt nærmere artisten.

Hjalp Ulf Lundell med tekstene. På veggen over disken henger en gullrekke av plater signert av svenske artister og band. Lars Winnerbäck, Sven Ingvars og Ulf Lundell. Rusth husker særlig sistnevntes besøk.

– Det var på 80-tallet, da man fremdeles brukte kassetter. Lundell var på vei til en spillejobb i Tromsø. Fordi han slet med å huske alle tekstene sine, kjøpte han en haug av egne kassetter for å pugge tekstene i bilen, sier han og ler.

Sånn kommer du deg enkelt til Strømstad

Favoritt blant musikkinteresserte. Musikkjournalist Tom Skjeklesæther tar turen til Rämjes Musik ukentlig.

– Mitt forhold til Rämjes Musik startet allerede på 70-tallet, da jeg som ung gutt syklet fra Halden til Strømstad for å kjøpe plater, forteller han.

Hver fredag kommer Skjeklesæther innom Rusth for å sjekke ut ny musikk og slå av en prat over disken. Riktignok ikke lenger på sykkel.

– Jeg bestiller platene mine der, og han får tak i de fleste, sier han.

Musikkjournalisten, som bor i Halden, synes det er leit at platebutikkene er i ferd med å dø ut.

– Det er nesten ingen igjen. De siste forsvant fra Halden for noen år siden, så Rämjes Musik er den eneste i nærområdet, sier han.

**Langvarig forhold.** Allerede på 70-tallet syklet musikkjournalist Tom Skjeklesæther fra Halden til Strømstad for å sikre seg de nyeste vinylplatene. 40 år senere er han ukentlig innom Rämjes Musik.

Noe for alle. Som siste vinylsjappe i Strømstad, er Rusth opptatt av å tilby kundene et bredt sortiment.

– Vi har alt fra pop og rock til danseband. Akkurat nå er det flest som venter på den nye Cohen-plata. Den har dessverre ikke kommet på vinyl enda, sier han.

Rusths musikksmak er allsidig, men vinylene til én artist har fått ekstra slitasje, etter utallige runder i platespilleren.

– Van Morrison har jeg fulgt i over 25 år. Han har jo blitt en gammel gubbe nå, akkurat som meg. Likevel er stemmen hans fremdeles fantastisk, sier Rusth.

Da han fikk sjansen til å se Morrison live, var han rask til å gripe den.

– Jeg dro ikke så langt for å se ham, da. Det var i Göteborg, sier han, og humrer.

Det er nemlig ingen tvil om hvor Rusth trives best; i Rämjes Butik Strømstad.

**Jan Rusths topp tre anbefalinger på vinyl:**

1. «Moondance», Van Morisson  
2. «Revolver», Beatles  
3. «The Wall», Pink Floyd  

`