Mortens Kro

Skrevet av Martine Haugland

Martine Haugland

Da Morten Nielsen var syv år gammel, laget han sin egen restaurant i foreldrenes spisestue. I dag er Mortens Kro en av Nordjyllands fineste gourmetrestauranter.

– Jeg får mange spørsmål om hvorfor restauranten min heter Mortens Kro. Det er gøy å kunne fortelle historien bak navnet, sier Morten.

**Første meny.** Slik lyder skiltet fra 1977 som Morten skrev som gutt, og som i dag henger i hans kjente restaurant i hjertet av Aalborg: «Kom og kik på søndag fra 15.00-19.30. Først går vi en tur, efter hører vi musik, og så spiser vi mad på mortens kro, kun for 10 kr får vi kyling og bagefter får vi is på Mortens Kro.» Foto: Martine Haugland

Han husker tilbake til da han var syv år og holdt Mortens Kro åpen for første gang. Gjestene fikk servert rekecoctail, svinekotelett, stekt ris, karri, stekte bananer og karamell-dessert. Maten lagde Morten helt selv.

– Forrige sommer hadde jeg besøk av noen venner som faktisk var til stede denne kvelden. De fortalte artige historier. Blant annet at jeg gikk rundt og innkrevde penger når gjestene kom, slik at jeg kunne gå på «brugsen» (forkortelse for Brugsforeningen, som betyr samvirkelaget Coop. journ. anm.) og kjøpe maten jeg trengte til serveringen, sier han og ler.

**Dom Pérignon.** Morten Kro har en av Danmarks største og mest komplette samling av den eksklusive, franske champagnen - Dom Pérignon. Foto: Martine Haugland

Stilrent konsept. – Jeg har lurt en del på hva som førte til at jeg fikk denne lidenskapen for mat i så tidlig alder. Det er ingen i familien min på hverken mors eller fars side som har jobbet i restaurantbransjen. Jeg husker bare at jeg ble svært fascinert. Da vi var på familiefest og i bursdager løp jeg alltid etter servitøren og smugkikket inn på kjøkkenet.

**Innbydende.** Servitør Tay van Doan serverer restaurantens gjester. Foto: Martine Haugland

Morten kommer fra Sjælland like utenfor København, men har bodd i Aalborg i 27 år. I 19 av dem har han drevet Mortens Kro.

– Konseptet vårt har mer eller mindre alltid vært det samme. Vi har vår egen stil, vårt eget konsept. Vi hopper ikke på nye trender og stilen vår er nok veldig gjenkjennelig. Det er en del av vår suksess. Vi har eksistert i så mange år og folk er trygge på å komme til oss. De vet at de alltid får noe godt.

**Danderer.** Soussjef Than Mølgaard tilbereder kveldens bestillinger. Foto: Martine Haugland

Restaurantens spesialitet er satsning på kortreiste råvarer fra regionen.
– I denne delen av Danmark er vi tett på kysten og vi serverer derfor mye sjømat og fisk.

På fritiden liker Morten å koble av i naturen, og han plukker gjerne med seg råvarer fra skogen tilbake til restaurantens kjøkken. Både urter, ramsløk, enebær, bær, blomster og sopp.

– Jeg vil gi folk en liten del av Aalborg når de spiser her hos oss.

Sånn kommer du deg enkelt til Aalborg.

Bedre enn en orgasme. Til nå er det ingen restauranter i Aalborg som har kapret bransjens gjeveste tittel, Michelin-status. Mortens store mål er likevel at Michelin-guidene skal finne veien til byen hans og besøke Mortens Kro en gang i fremtiden.

– Det er en stor drøm og en motivasjonsfaktor for både meg og personalet.

Blant gjestene som besøker restauranten denne ettermiddagen i september er ekteparet Helena og Jakob Kold. For seks år siden delte de et måltid på Mortens Kro på Valentins-dagen. I kveld feirer de Helenas 36-års fødselsdag.

– Det høres litt personlig ut, men da vi smakte maten for første gang, så vi på hverandre med store øyner og visste at vi begge tenkte det samme. Maten var rett og slett bedre enn en orgasme, sier Helena og smiler.

**Blide gjester.** Jakob og Helena Kold roser maten på Mortens Kro. Foto: Martine Haugland

Mortens anbefaling for kvelden:

**Forrett:** «Suppe af pighvar serveret med saltet pighvarfilet og kammusling, ristede mandler, tørret tomat, tørret tomatskind og små urter.» Foto: Martine Haugland

**Forrett 2:** «Risotto af blomkål serveret med flager af sommerkål, sprøde jomfruhummerhaler, hummerskum, sommertrøffel og skovsyre.» Foto: Martine Haugland

**Hovedrett:** «Dansk kalvefilet langtidsstegt med rosmarin, citron og løvestikke, skåret ved bordet og serveret med morkelsauce, puré af ærter, sommerbønner og hjulkrone.» Foto: Martine Haugland

**For-dessert:** «Fyldte hindbær med candyfloss og tørret youghurt.» Foto: Martine Haugland

**Dessert:** «Panna cotta med hvid chokolade og rom, hindbærmarengs, kirsebær-iscreme med rom, krystallisert chokolade, kirsebærgelé, friske brombær og blåbær.» Foto: Martine Haugland