Ni ting å gjøre på ni timer i Danmark

Skrevet av dyson.drager
Michael Damsgaard/VisitAalborg

Planlegger du en dagstur fra Kristiansand eller Larvik til Hirtshals? Med hele ni timer i Danmark (fra Kristiansand med Color Line) rekker du mye, men hva bør du få med deg? Vi har samlet (bare noe av) det beste Hirtshals, Skagen og Aalborg har å by på – slik at dagsturen din blir fylt med minneverdige opplevelser.

Mange tar bilen eller toget rett til Skagen eller Aalborg når ferga legger til kai, men visste du at også Hirtshals har spennende severdigheter som er verdt besøket?

1. Hirtshals fyr **Byens varemerke:** Er du i Hirtshals, må du oppleve utsikten fra det 155 år gamle fyret. Foto: Kai Sender, CC BY 2.0

Hirtshals fyr ble reist i 1862 og er fremdeles i drift. Det 35 meter høye fyret er plassert på en 27 meter høyde, og rager dermed totalt 62 meter over havet. Fyret er åpent for besøkende, så ta med deg reisefølget helt til topps og nyt den fantastiske utsikten over Hirtshals og Skagerrak.

Adresse: Hirtshals Fyr, Fyret 2, 9850 Hirtshals

Bestill dagstur til Danmark

Så enkelt kan du reise til Hirtshals fra Larvik!

2. Nordsøen Oceanarium **Nord-Europas største akvarie:** Sjekk ut store klumpfisker og andre fascinerende skapninger på oceanariumet. Foto: Nordsøen Oceanarium

Visste du at Nord-Europas største akvarie ligger i Hirtshals? Her kan du titte på sild, torsk, makrell, seler og andre skapninger som trives i vann. Mest spektakulært er oceanariumet, som rommer 4,5 millioner liter sjøvann og gjenskaper livet i Nordsjøen. Her finner du blant annet gigantiske klumpfisker, som nærmest ser utenomjordiske ut.

Adresse: Nordsøen Oceanarium, Willemoesvej 2, 9850 Hirtshals

3. Bunkermuseet 10. batteri **Krigshistorie:** Bunkermuseet 10. batteri er det eneste av sitt slag i Danmark. Foto: Andreas Mendyk, CC BY 2.0

Under 2. verdenskrig bygget tyskerne hele 70 bunkere i Hirtshals. Museet er komplett, gravet frem og innredet på samme måte som under krigen. Du kan bestille en guidet tur, eller gå rundt på anlegget på egenhånd.

Adresse: Bunkermuseet, Kystvejen, 9850 Hirtshals

Les mer om Hirtshals

4. Brdr. Price Aalborg **Rørt tartar:** Velg klassikeren på de kjente kokkebrødrene Prices restaurant i Aalborg. Foto: Brdr. Price

For deg som tar bilen eller toget videre til storbyen Aalborg, har vi samlet tre tips fra en som kjenner byen godt – Joakim Pedersen fra København. Han studerer i Aalborg, og har raskt forelsket seg i byen med de vennlige menneskene og den deilige maten.

Blant favorittrestaurantene hans er Brdr. Price Aalborg, som er drevet av kokkebrødrene James og Adam Price bak det danske matprogrammet «Munter mat».

– Maten er helt fantastisk. De lager tradisjonell, nordisk mat, med en spennende vri. Jeg anbefaler å prøve «røkt tartar» av dansk storfe, rørt med eggeplomme, kapers, grov sennep, små sylteagurker, pepperrot og krydderurter, sier den matglade dansken.

5. Budolfi kirke **Aalborgs domkirke:** 463 år gamle Budolfi kirke står i fin kontrast til de moderne bygningene rundt. Foto: Michael Damsgaard/VisitAalborg

Budolfi kirke er Aalborgs domkirke og har vært det siden 1554. Kirka er oppkalt etter den engelske benediktermunken- og helgenen St. Bodolfus som levde på 700-tallet. Kirken, slik vi kjenner den i dag, ble opprinnelig bygget i gotisk stil på 1400-tallet. Barokkspiret er fra 1779 og altertavlen og prekestolen dateres til slutten av 1600-tallet.

– Det er en av de eldste bygningene i Aalborg. Den gamle kirka står i kontrast til de moderne bygningene rundt, som gir et kult arkitektonisk uttrykk, sier Pedersen.

6. Kildeparken **De syngende trær:** Trærne i Kildeparken representerer de artistene som har opptrådt i Aalborg. Foto: VisitAalborg

Kildeparken er blant Aalborgs eldste parker. Her kan du blant annet kikke på klassiske verker av verdenskjente billedhoggere.

– Det er nydelig å være der om sommeren. Parken er alltid stappfull av mennesker som nyter sola og godt selskap, forteller Pedersen.

Parken er også hjemsted for de beryktede «syngende trærne». Hver gang en artist holder en konsert i Aalborg, blir et nytt tre plantet til ære for artisten. Flere av trærne kan aktiveres slik at artistenes låter strømmer ut i parken. Du kan nyte tonene til blant andre Bob Dylan, Cliff Richard, Paul Simon og vår egen Sissel Kyrkjebø.

Les mer om dagstur til Aalborg

7. Den tilsandede kirke **Fredet tårn:** Bare kirketårnet står igjen etter kraftige sandstormer på 1500-tallet. Foto: VisitDenmark, CC BY 2.0

Besøker du Skagen, må du se Sankt Laurenti Kirke, bedre kjent som «Den tilsandede kirke». Kirken ble bygget på 1300-tallet. Fra midten av 1500-tallet var Jylland preget av mye sandflukt, og kirken var ofte helt dekket av sand. I 1795 ble kirkeskipet derfor revet ned. Tårnet ble derimot beholdt, og er i dag fredet. Kommer du med bil, kan du parkere 400 meter unna kirken, og om sommeren kan du kjøpe forfriskninger i kiosken like ved.

Adresse: Gammel Landevej 53, 9990 Skagen

Bli i Skagen litt lenger? Her kan du bo!

8. Skagens Museum **Kunstmekka:** Skagens Museum må oppleves dersom du er kunstinteressert. Foto: Skagens Kunstmuseer, CC BY 2.0

På Skagens Museum kan du se malerier, tegninger og skulpturer laget av en rekke kunstnere som besøkte Skagen i perioden 1870–1930. Barn under 18 år kommer gratis inn, og det er rabatterte priser for de under 27 år.

Adresse: Brøndumsvej 4, 9990 Skagen

9. Shopping i Skagen **Pølsemester:** Hos Slagter Munch får du prima pølser og andre kjøttvarer. Foto: Mark Jensen, CC BY 2.0

Når du er mettet på severdigheter, kan det anbefales å avslutte Danmarksbesøket med en liten shoppingrunde i Skagen. Butikkutvalget er stort – her finner du både klær, interiør, mat og vin. Blant butikkene som er verdt et besøk er Slagter Munch – «Danmarks verdensberømte slagter» – som er viden kjent for sine fantastiske kjøttvarer. Er du på jakt etter merkeplagg til en billig penge, er outletavdelingen til Pier 1 obligatorisk. God shopping!

Les mer om Skagen

Så enkelt kan du reise til Hirtshals fra Kristiansand! Så enkelt kan du reise til Hirtshals fra Larvik!