Økodilla?

Skrevet av dyson.drager

Økologisk, vegetarisk og vegansk mat har lenge vært trendy i Tyskland. Derfor er også prisnivået på økologiske varer lavere enn i Norge. Ta deg en tur over vannet for det siste innen økologiske varer – uten å blakke deg helt!

Forfatter og øko-fan Annette Münch driver bloggen Reisepluss.no. Hun har reist mye i Tyskland, og for noen år siden besøkte hun Lübeck – et liten by én times biltur fra Kiel og halvannen time fra Hamburg. Her finner du det økologiske supermarkedet Landweg, med et utrolig spennende utvalg av økologisk mat. Hyllene bugner av friske grønnsaker, ost, kjøtt, og krydder.

– Dersom man leier et hotellrom eller leilighet via Airbnb kan man handle råvarer og lage deilig lunsj og middag selv. Jeg pleier å dra til filialen som ligger på øya som utgjør gamlebyen og Lübecks bysentrum i dag, sier Annette.

**Øko på tur.** Forfatter og blogger Annette Münch sverger til et økologisk kosthold, og anbefaler å shoppe økologiske matvarer i den tyske byen Lübeck, en time unna Kiel. Foto: Privat.

Annette prøver å spise så mye økologisk som hun kan. Spesielt når hun er ute og reiser, for i utlandet er prisen på økologiske varer ofte lavere enn i Norge.

– Dessverre gjør pris og begrenset utvalg det vanskelig å opprettholde et økologisk kosthold i Norge. Det er penger å spare i Tyskland dersom du foretrekker glutenfri eller økologisk mat. I tillegg ønsker jeg å støtte gårder og restauranter som driver økologisk når jeg er ute og reiser.

Fokus på økologisk mat. – Hvorfor velger du økologisk?

– Ingen vet den langsiktige effekten av kjemikalie-blandingen vi utsetter kroppen vår for daglig, derfor er det helt naturlig for meg å forsøke å begrense inntaket mitt av ulike sprøytemidler og syntetiske tilsetningsstoffer. I tillegg skal det jo bidra til at kroppen får flere næringsstoffer, mener Annette.

I Tyskland har økologisk mat og bærekraftighet vært på dagsorden mye lenger enn i Norge. Allerede på 1980-tallet kom «Die Grüne» inn i parlamentet, og på 90-tallet kom de inn i regjeringen.

– De har bidratt mye til å sette fokus på økologisk mat. Så i dag er veldig mange opptatt av hva de spiser og hvor maten kommer fra, og betydningen maten har for helsen deres. At økologisk mat har vært på den politiske dagsorden lenge, tror jeg har ført til at folk flest har blitt opptatt av det – tidligere og i større grad enn i Norge. Og, når omsetningen på økologiske matvarer har doblet seg på ti år, så motiverer det kanskje også flere bedrifter til å satse økologisk.

Sånn kommer du deg enkelt til Kiel

Bærekraftighet er en selvfølge. Sabine Koch jobber ved Tysklands Turistkontor i Oslo. Hun sier at tema bærekraftighet og «Umweltbewusstsein» (miljøbevissthet) er blitt til en selvfølge i Tyskland.

– Også blant bedriftene. Det er blitt en naturlig del av Tyskland at «alle» tenker at man må ta vare på naturen. Og dermed har også næringslivet fått det med seg. Økologisk mat har derfor blitt mye mer synlig i butikkene.

Øko-boom. I følge nettisiden Organic-Market Info ble det i 2011 etablert hele 16 nye økologiske spesialbutikker og 50 hel-økologiske supermarkeder i Tyskland. Ved starten av 2012 var det totalt 625 økologiske spesialbutikker og økologiske supermarkeder i landet. Siden år 2000 har det i snitt årlig åpnet mellom 25 og 83 økologiske butikker.

Fikk sjokk da de flyttet hjem igjen. Regine Andersen er daglig leder i Oikos – Økologisk Norge. Hun har bodd 10 år i Tyskland, nettopp i den perioden da økologi ble stort.

– Det var tre heløkologiske butikker i gangavstand fra der vi bodde, i tillegg til et økologisk matmarked som dukket opp to ganger i uka. Da vi flyttet tilbake til Norge i 1993 følte jeg at jeg kom hjem til et u-land når det gjaldt økologi. Det var et skikkelig tilbakeslag for familien, og svært overraskende for meg, forteller hun.   **FLYTTET:** Regine Andersen er daglig leder i Oikos, Økologisk Norge

Regine forteller at Tyskland er store innen økologisk mat fordi det har vært mange miljøskandaler knyttet til landbruket, og også skandaler knyttet til mattrygghet.

– Forskningsinstitutter har spesialisert seg på å grave fram kunnskap og dokumentasjon som «mainstream-forskning» ikke befatter seg med. For eksempel har de systematisk testet mat og andre forbruksartikler på giftighet, miljøfare og andre faktorer, og avdekket store avvik fra det som blir kommunisert offentlig. De mange skandalene har ført til en relativt lav tillit til maten generelt, og et behov for å ta ansvar for egne valg ved å holde seg orientert og velge økologisk. Generelt har tyskere en lavere tillit til myndighetene enn nordmenn, det har også historiske grunner.

Etterspørselen overgår produksjonen. Regine forteller videre at de viktigste grunnene til at økomat er billigere i Tyskland er at det blir større volumer når flere kjøper økologisk, at store kjeder har spesialisert seg på heløkologisk mat og fått til en god varestrøm med fin kvalitet og lite svinn.

– Det er likevel et problem i Tyskland, som i Norge, at etterspørselen etter økologisk mat overgår det landet selv kan produsere og at man derfor er henvist til import. Så, europeiske land må henge med i svingene – det gjelder å legge til rette for omlegging i tide!

**Slik kommer du deg til Lübecks økologiske marked:**

Hansestadt Lübeck er oppført på UNESCOs verdensarvliste og er en nordtysk havneby i delstaten Schleswig-Holstein. Lübeck ligger rundt en times biltur fra Kiel, og halvannen time med (leie)bil fra Hamburg. Du kan fint parkere bilen og spasere rundt i bykjernen! Oppsøk det økologiske supermarkedet [Landweg](http://www.landwege.de) i Kanalstrasse 79, og kjøp med deg massevis av spennende og økologiske matvarer.  
**Hotelltips:** 

Berlin har fått verdens første rene økologiske hotell! 

Les mer om hotellet [her](http://www.reisepluss.no/berlins-forste-vegetarhotell/)