Strand og shopping i «Smilets by»

Skrevet av Kamilla Thoresen

Pakk bilen og reis til Aarhus i sommer.

– Vi kaller Aarhus for «Smilets by», sier dansken jeg deler taxi med fra kaia i Larvik etter ankomst med SuperSpeed2. Og jeg forstår nøyaktig hvorfor byen har fått dette kjælenavnet. Danskene er enda litt gladere i Aarhus. Om det er den gode maten de spiser, kulturtilbudet eller strandlivet som gjør at livet smiler i den jyske byen vites ikke. Mest sannsynlig en kombinasjon.
Kombinasjonen by og bad er god oppskrift på en vellykket ferie, og i Aarhus får du begge deler.
Du kommer deg enkelt til Danmark med SuperSpeed fra Larvik eller Kristiansand. Når skipet klapper til kai i Hirtshals, har du et par timer på veien foran deg, så er du i Aarhus.
Les mer og bestill reisen her

**ARos.** Sett av god tid her. Til å beundre utsikten, utstillingene og en kopp kaffe for å fordøye inntrykkene. Foto: Kamilla Thoresen Når du er vel installert i «Smilets by», er det et par ting du må få med deg.
Kunstmuseet ARoS er et landemerke i seg selv der det ligger på toppen av byen. Du får deg en fin liten spasertur opp til museet langs kanalen.
Det prisvinnende museet har mye å by på, og har nye utstillinger hele tiden. En tur rundt i buen på toppen av bygget hører selvsagt med.

Mett og glad

Latinerkvarteret er det bare å memorere med en gang. Det er nemlig her det skjer. Her finner du de gode spisestedene med kortreist og økologisk snadder.
Malene Sivertsen Bundgaard i Visit Aarhus anbefaler Landcafeen, og den anbefalingen støtter vi så gjerne. Her spiser du en mettende lunsj eller middag, og det blide vertskapet kommer smilende med sine anbefalinger hvis du ikke klarer å bestemme deg. Smak gjerne på limonadene deres. De gjør godt på en varm sommerdag.

Skal du virkelig leve det danske livet, hopper du over frokosten og spiser en real brunsj. Alle spisesteder med respekt for seg selv lager en god brunsjtallerken. Langhoff og Juel, er et sted hvor du kan spise deg mett og glad med god samvittighet. Menyen er kortreist og økologisk. Her er det hyggelig å sitte med kjæresten eller noen gode venner.

Les også: Våre beste shoppingtips
Du må heller ikke glemme et besøk på Aarhus Street Food. Det virker som om hele byen har street food-feber denne sommeren, og det er ikke så rart. Her finner du alt du kan tenke deg av mat fra store deler av verden. Thai, meksikansk, etiopisk, indisk, thai og selvsagt dansk og deilig. Fordelen er at alle i følget vil finne noe de liker, og så kan dere hygge dere sammen ved et langbord i bakgården.

*Nyttige adresser:*
Langhoff og Juel, Guldsmedgade 30  
Landcafé, Studsgade 6  
Great Coffee, Klostergade 32  
Aarhus Street Food, Ny Banegaardsgade 46  

**Great Coffee.** Inne i en liten bakgård, i Klostergade 32, finner du det som kanskje er den beste kaffen i Aarhus. Foto: Kamilla Thoresen Vi nordmenn er som kjent et folkeslag som elsker kaffe. Og er du i Aarhus skal du lete opp den lille kafeen Great Coffee, som også ble anbefalt av Malene i Visit Aarhus.
Søren Stiller Markussen er blant Danmarks aller beste baristaer og tar kaffe på alvor.
Ler mer og bestill hotellovernatting i Aarhus her

Shoppingbyen

Aarhus er ikke bare Smilets by. Byen er også en liten motemetropol for de som liker dansk design. Her får du de heteste trendene servert når du går rundt i gatene. Denne sommeren går fashionistaene i Aarhus rundt med vesker fra danske Nunoo, og de får du selvsagt kjøpt i flere av de fine små klesbutikkene i byen.
Latinerkvarteret er igjen stedet å rusle, hvis du skal på shopping. Her finner du små butikker med de danske klesmerkene vi nordmenn er så glade i, enten det er Ganni, Custommade eller Baum und Pferdgarten. Franske Isabel Marant har en liten butikk i Latinerkvarteret, og like ved finner du Illums, stedet for dansk interiør.
Varehuset Magasin er også hjertelig tilstede i Aarhus, her finner du alt du kan drømme om av klær, kosmetikk og interiør.
De fleste store kleskjedene har butikker i byen. Søndergade som går fra jernbanestasjonen er et fint sted å starte. Befinner du deg her, tar du en shoppingpause på taket av Salling i Søndergade 27. Slapp av med en kaffe eller noe kaldt å drikke, mens du nyter utsikten over byen.

**Latinerkvarteret.** Denne sjarmerende bydelen byr på alt du kan tenke deg av hyggelige spisesteder, fine butikker og små smug til å gå seg litt bort i. Ta på gode sko og la deg sjarmere! Foto: Kamilla Thoresen

Badelivet

Et par kilometer fra sentrum av Aarhus finner du fine strender. Her kan du enten sykle, eller ta med bilen.
–Jeg kan anbefale å leie en sykkel, og sykle ut mot Bellevue stranden, eller til Risskov strand hvis du er i Aarhus om sommeren, sier Lene Bjørkhaug, i Color Line.

Hun har bodd flere år i den danske byen tidligere, og flytter tilbake til Aarhus etter noen år hjemme i Norge.

*Lenes tips:*
Restaurant Grappa, Åboulevarden 60  
Gorms pizza, Jægergårdsgade 6  
Tapashi, sushi og tapas,  Klostergade 52  
Salling Top of the roof, kafeen med best utsikt over byen, Søndergade 27  

Er du glad i et bad, så må du få med deg det nye havnebassenget som åpner første juni. Her er det bare å hoppe i havet.

Les også: Camilla Prytz: Jeg elsker SuperSpeed!