Surf ’s up i Danmark

Skrevet av dyson.drager

Cold Hawaii og Hvide sande. Du kjenner vinden i ansiktet og ser ut over horisonten. Padler. Du føler deg fri. Etter en stund orker ikke øynene å myse mer og du tusler bort til surfesjappa, åpner en øl og setter deg på stranda. Hvite sandkorn kleber seg til den kalde flaska. Total avkobling.

Mange av oss har en skapsurfer i seg. Hvem har vel ikke drømt om å padle etter bølger med saltvannssmaken i munnen og solbrun hud? Og for en følelsen du får av å reise deg opp på brettet for første gang! «Endelig!»

**God strandplass.** Nordmenn er svært glad i å feriere i Danmark. De lange strekningene med strand gir rom til både kjærestepar og single, og store og små familier.

**Bølgebrus.** Mestringsfølelsen og friheten er noe av det beste ved å surfe, i følge Maja Rosvold Brustad. Hun og kjæresten trengte en ny hobby og sammen bestemte de seg for å teste ut vindsurfing

«For oss startet det med at vi trengte en hobby. Vi likte det så godt, ikke bare fordi det er gøy, men det er også en sport som gir deg bedre balanse og styrke.»

– Maja Rosvold Brustad

Du trenger ikke dra langt. Du skal ikke lengre enn en båttur unna – Color Line tar deg nemlig til noen av Skandinavias beste surfesteder. To-tre timer fra Hirtshals ligger Hvide Sande og Danmarks versjon av Hawaii: Klitmøller. Riktignok kaldere, men bølgene er like vakre.

Kjæresteparet Maja Rosvold Brustad (31) og Anders Isachsen (28) fra Oslo er ivrige amatør-vindsurfere. Vindsurfing er en kombinasjon av surfing og seiling.

Maja sier hun oppnår en unik mestringsfølelse når hun er ute blant bølgene:
– Det er sjelden en lærer seg noe nytt som voksen, hvorfor ikke lære seg å surfe?

Nå nyter de aktive dager i Hvide Sande med Majas søster, Silje Rosvold Brustad (28), og hennes kjæreste Nicolai Brenna Ertzeid (32). De er begge bølgesurfere. Nå sitter alle fire rundt frokostbordet i et lite, hvitt sommerhus i Hvide Sande. Surfestedet på kanten av Danmark oser strandliv og rå natur og ligger bare tre timer unna Hirtshals.

**Hvide Sande:**

* Ca. tre timer med bil fra Hirtshals.
* Fiskebyen Hvide Sande er en av Danmarks største 
fiskerihavner.  
* Ca. 3132 innbyggere.
* Du finner surfeshops med både utleie og salg.
* Surfekurs alle aldre.
* Har Nord-Europas største kabelbane på vann hvor alle kan lære seg vannski og wakeboard. 
* Surfepause? Nabobyen Ringkøbing med sine koselige, små handlegater. 

Gjengen på fire tok båten fra Larvik. – Å reise med Color Line er veldig praktisk fordi bilen kan bli med. I den har du plass til alle vennene dine i tillegg til surfeutstyret. Husk å bestille riktig høyde på bilen – spesielt i høysesongen – for da er båten stappfull, tipser Nicolai. Han har surfet av og på i ni år.

– Om du ikke har utstyr selv kan du leie, det er plenty av surfeshops og utleiesteder langs vestkysten av Danmark.

**Hei, Hirtshals.** Vennegjengen er endelig på land i Danmark. Is må til, før turen går videre til surfebyen Hvide Sande. Fra venstre: Silje Rosvold Brustad , Nicolai Brenna Ertzeid , Anders Isachsen og Maja Rosvold Brustad.

Skandinavias Hawaii. Det er andre året på rad vennegjengen drar på surfetur til Hirtshals med Color Line. I fjor gikk turen til den lille byen Klitmøller, også kalt «Cold Hawaii». I Klitmøller er fiske og surfing de største attraksjonene. – Venner av oss anbefalte oss å dra til Klitmøller i fjor. Da tok vi også båten, kjørte én bil over og ble en uke.

I den lille surfebyen ligger Westwind, én av fem surfesjapper langs vestkysten. Her får du kjøpt eller leid alt du måtte trenge av utstyr. Du finner også gode instruktører. Rasmus Fejerskov (40) er en av eierne av Westwind-konseptet. Solbrun møter han deg med et smil bak disken.

– Jeg har surfet i 25 år! Hele livet mitt dreier seg om surfing, det er min hobby og mitt levebrød, forteller han entusiastisk.

Han anbefaler alle å kaste seg på surfebølgen.

– Lek og moro i vannet er en fin måte å tilbringe tid med familien på. Dere får dessuten balanse og trening med på moroa.

**Klitmøller, også kalt Cold Hawaii:**

* Ca. 2 timer med bil fra Hirtshals. 
* Cold Hawaii er et surfeparadis i byen Klitmøller – en helårs turistby.
* Ca. 900 innbyggere.
* Du finner surfeshops med både utleie og salg.
* Surfekurs alle aldre.
* Surfepause? Besøk Cold Hawaiis nabo: Nasjonalparken Thy, Danmarks første og største park med unike naturopplevelser for både store og små.

72-åringer kan også surfe. Rasmus har drevet Westwind i 12 år. Han merker at det er flere og flere familier som er nysgjerrige på sporten. Mor og far tar et par timer surfeskole mens barna leker på stranden. Eller så kan barna bli med. Nedre aldersgrense på surfeskolene er 6 år, og det finnes ingen øvre.

– Det er rett og slett en stor miks av folk som vil surfe. Den eldste eleven denne sommeren var en 72 år gammel dame! Det var helt fantastisk, hun var veldig sprek.

Juli er den travleste måneden, men surfe kan du gjøre året rundt. De beste månedene er faktisk september og oktober, i følge Rasmus. Det er da høysesongen starter for de rutinerte surferne. Og den varer helt til mai-juni.

**Store eller må bølger?** I Hvide Sande er det både store og små bølger – perfekt for både nybegynnere og mer drevne surfere.

Surfetradisjon. Tilbake i Hvide Sande mimrer vennegjengen om fjorårets surfetur i Klitmøller.

– Det var som å bo midt i en surfelandsby. De største forskjellene mellom Klitmøller og Hvide Sande er at Hvide Sande er mye større og har en tarm med land som skaper et skille – slik at du har én side med Vesterhavet og en fjordarm med roligere vann. På den måten får alle dekket sine behov, enten om du vindsurfer, SUP-er eller bølgesurfer.

– Blir det surfetur til neste år igjen?

– Helt klart! Turen går nok tilbake til Hvide Sande. Her kan Silje og Nikolai bølgesurfe i Vesterhavet, mens Anders og jeg kan prøve og feile på den rolige fjordsiden, sier Maja.

Det enstemmige koret legger til at de har blitt fryktelige glade i Danmark.

– Det er ingen grunn til å IKKE å dra hit. Du har billig øl, røde pølser, koselige mennesker og bølger! Men for all del, ikke glem en tykk genser, sommerhusene er ikke isolert.

**Vennegjengens 10 surfetips:**

1. Ta et kurs! Det beste er å ta et kurs med en gang. Da lærer du at du ikke trenger å få det til for å ha det gøy.  
2. Ha det gøy. Nyt tiden med deg selv og brettet!  
3. Det er like moro å ligge på brettet som å stå.  
4. Bli noen dager, surfing tar tid og du vil trenge pauser.  
5. Været har ikke noe å si når du surfer. Du er og blir våt uansett.  
6. Er det ikke bra forhold, kan du leke deg med bodyboards.  
7. Du er i Skandinavia: bruk våtdrakt!  
8. Ta en pause hvis det blir for kaotisk, heng i surfesjappa og ta deg en øl.  
9. Er du erfaren, dra til lille Cold Hawaii.  
10. Uerfaren? Dra til vakre Hvide sande.