De syngende trærne i Aalborg

Skrevet av Martine Haugland

Martine Haugland

Cliff Richard, Beyoncé, Bob Dylan, Sissel Kyrkjebø og Paul Simon. 89 artister har foreviget seg ved å plante sitt tre i Kildeparken i Aalborg, verdens eneste park bestående av syngende trær.

– Det er spennende å kikke ut på menneskene i parken. For litt siden så jeg et ektepar på omtrent seksti år. Da de fikk øye på de syngende trærne, gikk de bort til Eros Ramazzotti sitt. De trykket på knappen, sto under treet i ti sekunder, tittet drømmende på hverandre og kysset før de gikk videre igjen, sier Anna Schiønning Vest, Social Media Manager og pressemedarbeider ved Aalborg Kongres & Kultur Center.

**Velkommen.** Anna Schiønning Vest i Kildeparken. Foto: Martine Haugland

På avstand ser Kildeparken ut som en helt vanlig park. Går man nærmere ser man at den er helt spesiell. I Los Angeles blir store kunstnere hedret med en stjerne i Hollywood Walk of Fame. I Aalborg får artistene som har besøkt byen et eget tre.

Ved å trykke på en tilhørende knapp spilles en miks av artistens tre mest kjente sanger. Til nå har knappene blitt trykket på over to millioner ganger.

Musikken i filmen er opptak fra Kildeparken.

Piknik under trærne. Ideen om de syngende trærne stammer fra direktør Ernst Trillingsgård, ved Aalborg Kongres & Kultur Center. Hans ønske var at de store, internasjonale kunstnerne som besøkte Aalborg skulle etterlate seg noe. Noe mer enn bare en autograf. Den 28. november 1987 plantet Cliff Richard parkens aller første tre, og i 2012, da trærne fikk musikkfunksjon, besøkte han treet sitt på ny.

I forkant av hans siste konsert i 2013 hadde en hel gruppe kvinner piknikk under treet hans.

– De spilte musikken hans om og om igjen, for å lade opp til konserten i Aalborghallen, forteller Anna Schiønning Vest.

**Sissel Kyrkjebø.** Sissel Kyrkjebø er så langt den eneste norske artisten som har plantet sitt tre i Kildeparken. Dette bildet er fra treplantingen 11. november 1989. Foto: Presse.

**Fuglekirsebærtre.** Fuglekirsebærtre vokser fort og kan bli opp til til 20 meter. I mai blomstrer trærne og parken fylles med lyserøde blader. Foto: Martine Haugland

**Take That.** Det britiske boybandet fra Manchester plantet sitt tre i Kildeparken den     10. november 2007. Foto: Presse

Følelser. Seremonien, når artistene planter treet sitt, er ofte en følelsesladet stund.

– Ideen om at de etterlater seg noe er en sterk opplevelse. Et av medlemmene i Il Divo ble svært rørt da bandet plantet sitt tre tidligere i år. Han fortalte at han selv hadde plantet et fuglekirsebærtre for hvert av barna sine i hagen hjemme.

Anna Schiønning Vest i Kildeparken. Foto: Martine Haugland

Foto: Martine Haugland

I juletider blir parken lyssatt og musikken byttes ut med artistenes mest kjente julesanger. Parken er også populær blant barnehager og skoleklasser, som titt og ofte besøker parken for å lære mer om de internasjonale stjernene som representeres gjennom trærne.

Se listen over alle som har plantet sitt tre i Kildeparken

Sånn kommer du deg enkelt til Aalborg

**Paul Simon med band.** Den amerikanske artisten Paul Simon ble først kjent som ene halvparten i Simon & Garfunkel. I oktober i 2016 holdt han konsert i Aalborg. Etter konserten plantet han sitt tre. Foto: Martine Haugland