The Ink Chef

Skrevet av Eli Marie Stavlund

Håvard Storvestre

Dag Marco Røsand, eller ink_chef80, som han kaller seg på Instagram, står smilende foran oss, mens han balanserer en fristende, selvkomponert rett bestående av piggvarfarse, grillet agurk, tournert gulrot, syltet rødløk, posjert vaktelegg, avokado- og jordskokkpuré samt ørret-rogn, bønnekarse og reddik.

Instagram-kontoen til Dag Marco bugner av tilsvarende vakkert danderte gourmetretter. Retter Dag Marco selv har skapt i jobben som 1. kokk i gourmetrestauranten Manhattan, om bord på Color Magic.

I dag er det fotoopptak, og Dag Marco skal være hovedperson. I forkant har vi fått bli med på kjøkkenet – eller byssa som det heter «på maritimt». Det er der han trives aller best.

– Jeg liker å være kreativ med mat og sette sammen nye kombinasjoner, sier Dag Marco. Det å slippe å forholde meg til faste formler, fascinasjonen i å kunne forvandle en enkelt råvare til en rett som gjestene kan sette pris på – det er det jeg liker aller best med jobben min.

Se det brede utvalget av restauranter og spisesteder bord på Color Line Cruises

**Inkchef_80.** Instagramkontoen til Dag Marco bugner av fristende retter.

Han tar ut en stor rull med piggvarfarse og legger i stekepanna.

– Luksusfiskekake, sier Dag Marco.

Dag Marco har alltid hatt et spesielt godt forhold til mat. I barndommen hjemme på Averøy på Nordmøre, var den nysgjerrige gutten ofte å finne på kjøkkenbenken når moren lagde middag. Da serverte hun alt fra spekesild til okselever og blodpølse – ingenting var nei-mat. Og Dag Marco spiste. Smakte og nøt. På den måten tilfredsstilte han – og forsterket – trangen etter nye, og kanskje litt uventede smaker. Trangen til å skape magi på kjøkkenet.

– Jeg har nok min egen signatur på rettene mine som gjestene kan gjenkjenne, sier Dag Marco, mens han steker en firkantet agurkbit direkte på den sorte, flate steinen av en stekeplate.

– Uansett hva vi steker, avslutter vi alltid med smør, sier han.

– Ekte meierismør? (det er meieridatteren i meg som spør)

– Ja, selvfølgelig. Alltid, svarer Dag Marco med et smil.

Heldigvis, tenker jeg, det kan jeg stå inne for.

– Denne retten er på menyen nå, sier Dag Marco, mens han prøver å få argurkbiten til å ligge pent på det smørglatte underlaget. Merkelig nok – båten står stille, vi er kun om bord ved landligge.

Så enkelt bestiller du et 2-døgns Cruise til Kiel

**Konsentrert.** Dag Marco har gjennomgående samme uttrykk i ansiktet. Konsentrert lidenskap, om det er noe som heter det. Foto: Håvard Storvestre

– Kan jeg låne litt garnityr?

Dag Marco spør en kollega som lydløst har dukket opp ved siden av oss. Kollegaen åpner en skuff der det skjuler seg poser med innhold i alle regnbuens farger. Dag Marco velger seg ut tre farger – en grønn avokadopuré, en hvit jordskokkpuré og en pose med rogn i en fristende, nesten gjennomsiktig rødfarge.

– Hvorfor heter det ikke kjøkken, egentlig, vil jeg vite, på et impulsivt innfall om noe helt annet. Alt på havet skal liksom ha sine egne navn. Byssa?

– Nei, de kaller jo ikke akkurat et gulv for et gulv, sier Dag Marco. På havet heter det dørk.

Det må være den maritime stolthet, tenker jeg, og vurderer samtidig å skrive en håndbok for alle oss semi-maritime arbeidere på land, som fortsatt har problemer med å skille babord fra styrbord.

Dag Marco kutter, tournerer og porserer tilsynelatende uanstrengt. Som en toppidrettsutøver: Alt ser enkelt ut for en verdensmester.

– Jeg tenkte det skulle være skum på denne da, sier han.

– Holder det seg pent lenge da? Spør fotografen.

– Nei, ett til to minutter, svarer Dag Marco.

– Hva slags skum? vil jeg vite.

– Blåskjellkraft med smør, sier Dag Marco, og blir enig med fotografen om å ta på skummet helt til slutt, så ikke retten blir ødelagt. Visuelt ødelagt altså.

– Skal fiskekaken stå eller ligge, spør Dag Marco seg selv høyt, og bestemmer seg kjapt for liggende. Art Director nikker enig, men Dag Marco er allerede videre på neste oppgave og klemmer ut en dæsj med henholdsvis avokado- og jordskokkpuré. Det ytterste bladet fra en syltet rødløk blir forsiktig lagt på sidene.

– Det ytterste bladet, på grunn av smaken? Spør jeg.

– Mest på grunn av fargen, sier Dag Marco. – Det gjør seg bedre på bildet.

Gulroten er tournert i fem kanter, og Dag Marco fortsetter danderingen av ørretrogn, posjert vaktelegg og uthakkede brønnekarse-blader, før retten avsluttes med tynne, tynne reddikskiver, som forsiktig legges på med en slags pinsett.

Voila. Ferdig!

***Visste du at*** å tournere betyr å formskjære? I dette tilfelle til en femkantet gulrot. 

**Fjong fiskekake.** Det eneste som mangler på bildet er reddik og blåskjellskum. Foto: Håvard Storvestre

– Hva er den mest populære retten dere serverer om bord?

– En rett vi serverer mye er ostefondue av ostene Epoisses og Brillat-Savarin med munsteris, honning, rugbrødchips og karameliserte nøtter. Det er en ordentlig god osterett som også passer fint om man er nybegynner, eller er litt skeptisk til ost.

Vi blir med ut i restauranten, der både Dag Marco og den fjonge fiskekaka skal fotograferes. Men jeg har fått mitt, og kan ikke lengre overhøre den rumlende magen min – så jeg går i land.

Både øyne og mage ønsker seg gourmet-mat, men jeg må nøye meg med pølsefest. Heldigvis er det kake – det er jo tross alt freddan.

Så enkelt bestiller du et 2-døgns Cruise til Kiel

**Resultatet.** Dag Marco er ikke bare den fødte kokk, han fungerer mer enn fint som modell også. Resultatet finnes i D2 fredag 10. februar. Foto: Håvard Storvestre

Så enkelt bestiller du et 2-døgns Cruise til Kiel

#####Epoisses og Brillit-Savarin:#####

1 Epoisses (ost) 
1 Brillit-Savarin (ost) 
5 dl h-melk 
5 dl fløte 
salt 
sukker 
4 eggeplommer, gjerne økologiske. 

Kok opp fløte og melk, og smelt osten i fløtemelken. Kjør med stavmikser. Sil blandingen, ha i eggeplommene og varm forsiktig til kokepunket.

**Munsteris:**

1 Munster (ost) 
2 dl h-melk 
2 dl fløte 
2 pl gelatin 
2 eggeplommer 
honning og salt

Isen fryses i pacobeger over natten.

Server med rugbrødchips og karamelliserte nøtter 

Se det brede utvalget av restauranter og spisesteder bord på Color Line Cruises