Feststemt forventning

Skrevet av Color Line

Til vanlig går mange av oss ikke av veien for eksperimentere litt i matveien, men ikke til jul, og i alle fall ikke på julaften!

Endelig er dagen her. Etter uker med hektiske forberedelser kan vi senke skuldrene. Når familien setter seg ned ved middagsbordet på julaften, er det endelig jul – og tid for tradisjonsrik julemat. Her får du to oppskrifter på deilig julemat, med en liten twist.

Produktene finner du i høstens taxfree-katalog.

Tunge tradisjoner. Så mange som ni av ti nordmenn spiser pinnekjøtt eller ribbe på julaften. Selv om pinnekjøtt har kommet sterkere de siste årene, er det fremdeles svineribbe de fleste sverger til. Tradisjonen med svineribbe er særlig utbredt i Trøndelag og på Østlandet, som er de geografiske områdene hvor det dyrkes mest korn; et lite egnet fôr til drøvtyggere, men anvendelig til grisefôr.

Deilig, saftig ribbe med knasende sprø svor er for mange av oss toppen av lykke og selve startskuddet for julehøytiden. For best mulig resultat er det et godt tips å krydre og salte ribba dagen i forveien. På den måten setter krydderet smak på ribba, og saltingen gjør at kjøttet blir saftigere.

Bestill en tur fra Sandefjord til Strømstad her

Det smaker fugl. Hos vår danske venner er and den store julefavoritten. Tidligere var gås mer vanlig, men and er både rimeligere og etter manges syn like saftig og smaksrikt, noe som er med på å forklare dens popularitet i de tusen danske hjem. Hva med å prøve en saftig og velsmakende andebryststek en av juledagene, akkompagnert av en aromatisk og godt balansert Bourdeaux-vin?

Jól drekka. Men vi har ikke glemt juleølet! Mørkt, alkoholsterkt øl hører julen til, og ble nevnt så tidlig som på 800-tallet i Haraldskvedet, hyllingsdiktet til Harald Hårfagre. Tradisjonen om å Jól drekka («drikke jul») ble videreført i middelalderen, da det var påbudt for gårdsbruk over en viss størrelse å brygge juleøl.

Juleribbe

**Tradisjon med en twist.** Juleribbe med rødkål og timiansjy. Til fire personer trenger du: 🍽 2 kg juleribbe Rødkål 🍽 25 g smør 🍽 500 g snittet rødkål 🍽 0,7 dl søt saft, f.eks. rips eller tranebær 🍽 1 stjerneanis 🍽 75 g sukker 🍽 1 dl eddik 🍽 Salt og pepper Timiansjy 🍽 Stekesjy fra ribba
🍽 2,5 dl kremfløte
🍽 Kvernet pepper 🍽 Maizena Sukkerkulør

Fremgangsmåte: 🍖 Skjær ruter i svoren med en skarp kniv. Gni salt og pepper godt inn i kjøttet, gjerne et par dager før tilberedning.

🍖 Forvarm ovnen til 23O C. Legg ribba i en ildfast form med svoren opp. Hell en halv liter vann i formen, dekk til med folie og stek i 45 min.

🍖 Fjern deretter folien, reduser varmen til 200 OC og stek ribba videre i 90 minutter. Dersom svoren ikke er sprø, kan varmen økes til 250 OC på slutten av steketiden, eller sett på grillelementet i ovnen. La deretter steken hvile i 20 min før den skjæres opp.

🍖 Sikt sjyen fra den ildfaste formen og kok opp i en gryte. Tilsett sukkerkulør og jevn sjyen med maizena. Hell i fløte og kok sjyen grundig.

🍖 Smelt smøret til rødkålen i en gryte. Tilsett rødkål og stjerneanis og sauter kort. Ha i saft og la kålen små- koke under lokk i ca. 20 min. Tilsett deretter sukker og eddik og la det koke på svak varme i 10 minutter. Smak til med salt og pepper.

🍖 Skjær ribba i skiver og server med sjysaus, rødkål og kokte poteter drysset med persille.

Andebryststek med tilbehør

**Andebryst.** I Danmark spiser de helst and til jul.

Til fire personer trenger du:
🍽 1 andebryststek Tranebærkompott 🍽 350 g tranebær 180 g sukker Fylte epler 🍽 2 epler 🍽 1 dl sukker 🍽 4 spsk ripsgelé Glaserte poteter 🍽 1 kg kokte, kalde poteter 🍽 85 g sukker 🍽 25 g smør

Slik gjør du: 🍖 Forvarm ovnen til 150 OC. Gni andebryststeken inn med salt og pepper. Stek anden i stekebakken i ca. 90 min mens du jevnlig pensler den med steke- fettet. Skru ovnen opp på 220 OC (varmluft) og stek den i ytterligere 20 min til skinnet er sprøtt. Ta ut steken og la den hvile i et kvarter før den skjæres i tynne skiver.

🍖 Mens anden steker, tar du tranebærene i en gryte sammen med sukker og 1,5 dl vann. La det koke i om lag 10 min til bærene sprekker og alt blander seg godt. Ta kompotten av varmen og la den avkjøles.

🍖 Skrell eplene og skjær dem i to. Fjern kjernehuset og kok opp 4 dl vann og sukker. Tilsett eplene og la det småkoke i 5 min. Ta deretter opp eplene. Når de er avkjølt, fyller du dem med ripsgelé.

🍖 Fordel sukkeret i en stor stekepanne og la det smelte uten omrøring ved jevn varme. Tilsett smør og skru opp varmen. Legg potetene i pannen og stek dem på kraftig varme til de er gylne — tilsett evt. litt vann dersom potetene tørker for mye ut.