De beste julemarkedene

Skrevet av dyson.drager

Start julen tidlig i år med en førjulstur til et av de hyggelige julemarkedene i Sverige, Tyskland eller Danmark.

Glühwein og pepperkaker

Fire populære julemarkeder i Kiel

**AUTENTISK:** Kos deg med noe varmt å drikke foran bålet på det nyeste julemarkedet på Rådhusplassen. Foto: Rüdiger Stehn, CC BY-SA 2.0

De fire julemarkedene i Kiel, som alle er plassert i sentrum, er populære blant nordmenn. Det mest kjente og tradisjonsrike ligger på Holstenplatz. Hit har folk kommet for å få julestemning helt siden 1972, og i dag finner du mer enn 80 boder med en blanding av kunsthåndverk, glühwein (krydret, varm vin) og søtsaker.

På Rådhusplassen finner du det nyeste julemarkedet med mottoet «romantisk, nordisk og ekte». Her ligger koselige, små hytter tett i tett, og serverer alt fra gløgg til grog (en varm drikk bestående av brennevin og vann).

På Asmus-Bremer-Platz lokker de mange bodene med gastronomiske opplevelser. Spesielt for de som er glad i søtt. Husk å kjøpe et pepperkake-hjerte til en du er glad i! De er like fine som de er gode. Barna vil dessuten trives ekstra godt her, da de kan ta en runde med karuseller mens de voksne venter med noe varmt i koppen.

Julemarkedet på Altenmark er også verdt besøket. Det ligger i den gamle bydelen ved Skt. Nikolai Kirke, og byr på tradisjonelle punsj- og matboder, godteri og kunsthåndverk.
Åpent 26. november – 23. desember.

Marsipan-mekka i Lübeck

**BLANT EUROPAS MEST KJENTE:** Det hyggelige julemarkedet i Breite Straße i Lübeck er svært populært blant turister. Foto: (c) LTM - Olaf Malzahn

Historiske Lübeck ligger bare en times kjøretur fra Kiel. I over 400 år har innbyggerne arrangert julemarked i den koselige byen – og i dag finnes det 10 forskjellige. Tar du turen hit, er du nødt til å prøve den verdenskjente marsipanen deres. Niedegger-museet ligger dessuten rett ved det tradisjonelle julemarkedet i Breite Straße, og er et must om du er glad i julemarsipan!

En annen godsak du bør prøve er «muzen», som er små biter av fritert gjærdeig med sukker eller nutella på. Mmm!

Åpent 26. november – 30. desember.

Flyvende julenisse i Hamburg

**VARMT OG GODT:** Nyt en rykende kakao eller gløgg mens du titter i bodene.

Hamburg ligger kun en times kjøretur unna Kiel, og er virkelig verdt besøket. Her finner du nemlig hele 15 julemarkeder.

Det mest kjente, med over 150 boder, finner du på rådhusplassen. Markedet åpnet for første gang for 12 år siden, og ble raskt et av de mest populære i Tyskland. Nesten tre millioner mennesker besøker julemarkedet hvert år!

Selgere og håndverkere fra hele Tyskland kommer til Hamburg for å stille ut varene sine i bodene. Området er delt opp systematisk. Du finner for eksempel alle søtsakene i «Naschgasse», alt kunsthåndverk i «Handwerksgasse», og leker i «Spielzeuggasse».

Psst! Ikke gå glipp av den flyvende julenissen som besøker markedet hver dag klokken 16:00, 18:00 og 20:00.

Åpent 26. november – 29. desember.

Jul i den tyske hovedstaden

**ICH LIEBE DICH:** Besøker du julemarkedet i Berlin, er det obligatorisk å kjøpe en pepperkake med et klissete budskap til en du er glad i. © visitBerlin, foto: Wolfgang Scholvien

Fra Lübeck og Hamburg tar det cirka tre timer med bil til Berlin. Byen byr på et titalls julemarked, fra det mest kjente og tradisjonelle på Alexanderplatz til et eget for hunder og hundeeiere på Forsthaus Paulsborn!
Julemarkedet på Alexanderplatz åpner 26. november og varer til 26. desember.

Så enkelt kommer du deg fra Oslo til Kiel

Gløgg og æbleskiver

Duften av jul i Aalborg

**SLUKK SØTSUGET:** Slukk søtsuget: Gjør som nissen og smak på de deilige sukkertøyene som selges i flere boder. Foto: VisitAalborg

Bare en 40 minutters kjøretur fra Hirtshals ligger Aalborg. Julemarkedet i byen byr på duften av jul, og er et must å besøke for alle som er glad i søtsaker og dansk mat. Bodene bugner av gløgg, æbleskiver (en slags vafler formet som runde kuler), varm kakao, vafler, brente mandler, ost og pølser. Herfra skal du ikke dra sulten!

Åpent 12. november – 24. desember.

Psst! Når du først er i området, bør du besøke Aalborg Historiske Museum og deres butikk som fra 07. november til 23. desember er fylt med historisk julepynt. Du finner blant annet gammeldagse julekalendre, håndlagde julekuler, julebukker og andre artige julegaver. Museet har fri entré i hele desember.

Aarhus

**JULESTEMNING:** De hyggelige markedsbodene i Den Gamle By setter deg i den riktige stemningen. Foto: Den Gamle By

Den koselige, danske byen Aarhus ligger cirka to timer unna Hirtshals med bil. På museet Den Gamle By kan du oppleve jula slik danskene har feiret den i århundrer. Den 400 år gamle historien fortelles på hele museet gjennom bilder, fortellinger, musikk, teater, julemat- og drikke og ildshow.

Slik reiser du fra Larvik til Hirtshals

Slik reiser du fra Kristiansand til Hirtshals

I markedsbodene kan du kjøpe æbleskiver, vafler og varm drikke som lutendrank og «bispebolle», som er en punsj. Er du sulten, kan du besøke en av restaurantene som serverer dansk julemat og kaker.

Åpent 17. november – 22. desember.

Glitrende svensk juleeventyr

**GAMMELDAGS JUL:** Se hvordan de feiret jul i Sverige i gamle dager. Foto: Liseberg

Vil du kjøre karuseller, kjøpe reinsdyrkjøtt og drikke julmust, må du ta turen til fornøyelsesparken Liseberg i Gøteborg, som forvandles til et glitrende juleeventyr i november og desember. Du kommer deg enkelt fra Strømstad til Gøteborg med direktebuss fra terminalen.

Så enkelt kommer du deg fra Sandefjord til Strømstad

Liseberg er perfekt for hele familien, da det finnes aktiviteter for både liten og stor. Barna kan hilse på både «tomtefar» og den hvite kaninen Julius, som kommer ned til Kaninlandet fra Nordpolen hver jul for å hilse på alle barna. Med et flust av karuseller, er det nok å velge i både for de minste og for de litt eldre. De voksne kan kose seg med litt gløgg til den svenske julematen, og hele familien forelsker seg lett i den vakre isballetten med det drømmende lysshowet.
Åpent 16. november - 30. desember.