Lys i mørketiden

Skrevet av dyson.drager
Peter Kvarnström

Kjenn julefreden senke seg med stemningsfullt Luciatog i Gøteborg.

Luciadagen 13. desember har sterke tradisjoner i Sverige, og for mange markerer det innledningen til selve julefeiringen. Vil du oppleve vakker korsang og ferske lussekatter, bør du ta turen til Gøteborg i før jul. Du kommer deg enkelt til Gøteborg fra Strømstad med buss eller bil.

Så enkelt reiser du fra Sandefjord til Strømstad

Gøteborgs Lucia

– Lucia er en av de viktigste høytidene i året for svenskene. Lucia symboliserer glede, fellesskap og lys i mørket, forteller Camilla Liljeroth, som er rektor for musikkprogrammet ved Hvitfeldtska Gymnas i Gøteborg. Siden 1935 har det vært arrangert Gøteborgs Lucia – en offisiell markering av helgenen Santa Lucia. For første gang er det elevene ved Hvitfeldtskas musikkprogram som har det ærefulle oppdraget og krones som Gøteborgs Lucia.
– Elevene synes det er veldig kult! De kjenner virkelig at det er et viktig oppdrag og tar det på alvor, forteller Camilla entusiastisk.

Viderefører tradisjoner

Det er ikke rart at elevene tar det alvorlig. Tradisjonelt har det vært den svenske dagsavisen Göteborgs-Posten som har arrangert Gøteborgs Lucia med Luciatog og konsert på Götaplatsen, utdeling av julekurver og innsamling til veldedighet. I 2015 la Göteborgs-Posten ned arrangementet, og siden har det ikke vært noen offisiell markering av Luciadagen i Gøteborg.
– Vi syntes det var veldig trist at det ble nedlagt, og i desember i fjor bestemte vi oss for å ta over Gøteborgs Lucia. Vi har planlagt dette i ett år, og nå er det første gangen vi gjør det! Tanken er at vi skal føre tradisjonen videre, og at det skal bli et årlig arrangement, sier Camilla.

**Øvelse gjør mester:** Elevene øver på Luciasanger i hele november. Foto: Peter Kvarnström.

Hvordan feirer man Lucia?

Over hele Sverige går skolebarn i Luciatog. Kledd i hvite kjortler og med levende lys, sprer de lys og glede i mørket med sang og lussekatter. Luciahøytiden er ikke bare forbeholdt skolebarn. På flere arbeidsplasser er det fast tradisjon å arrangere Luciatog i kontorlandskapet, i følge Camilla. Foruten Luciatog trekker Camilla fram et annet viktig ritual i den folkekjære høytiden.
— Både små og store står opp veldig tidlig om morgenen og ser Lucia på TV, mens det fortsatt er mørkt ute.

Hva spiser man?

**Tradisjonsrik bakst:** Opprinnelig farget man lussekatter med safran for å holde den lysskye djevelen unna. Foto: Jeanette Stenersen

Det blir ikke ordentlig Lucia uten deilige, gule lussekatter, men opprinnelig har ikke lussekatter noe med Lucia å gjøre. Det er Lucifer, altså djevelen, som er opphavet til navnet. Et gammelt svensk ord for lussekatt er «dyvelkatt», som betyr djevelkatt. Myten sier at djevelen i form av en katt var slem mot barn, mens Jesus delte ut boller. For å holde den lysskye Lucifer unna farget man bollene med safran slik at de ble gule som lyset.

Hvis du får vann i munnen av tanken på lussekatter, bør du ta turen til Café Husaren eller Konditori Brogyllen, men hvis du sverger til pepperkaker, må du besøke Gøteborgs Pepperkaksbageri!

Hvordan kler man seg?

**Kleskoden:** Med hvit kjortel og lys i håret, får du den ekte Lucia-looken. Foto: Peter Kvarnström

Før de går på skolen er det mange barn som «lusser» for foreldrene. Da kler de seg som Lucia, terner eller stjernegutter, og synger sanger. Som utkledning har man på seg hvite kjortler med et bånd rundt livet. Prikken over i-en er selve hodekransen med lys. Den bæres av Lucia, som leder toget av terner og stjernegutter. Camilla forteller at man kan også kle seg ut som noe annet, hvis man heller vil det.
– Som julenisse eller pepperkakemann, for eksempel.

Hvor kan man ta del i Luciafeiringen?

Selve Luciadagen er 13 desember, men i Gøteborg kan du delta på flere Lucia-arrangementer første halvdel av desember.
– Elevene øver i hele november, men som regel har de sunget Luciasangene siden de var små barn, og kan dem utenat. Nå skal det bare finpusses litt, smiler Camilla.

Her finner du førjulsstemning i Gøteborg:

• 12. desember kl. 16:00 Luciakonsert i Nordstan.
• 13. desember kl. 13:00 Luciakonsert i Stora Saluhallen.
• 13. desember kl. 17:00 og 19:00 Luciakonsert med kor og orkester Sistemas Dream Orchestra i Chalmers Hörsal, Chalmersplatsen 1.
• 19. desember kl. 19:00 Julekonsert med Gøteborgs Lucia i Oscar Fredriks Kyrka.