Vinofil – en kjærlighetshistorie

Skrevet av Eli Marie Stavlund
Svein Lindin, Piemonte, Italia

Ikke uten grunn tok sommelier og vinelsker Svein Lindin offisielt til seg mellomnavnet «Vinofil» i 2009. Selv når han ligger på sofaen med prolaps – som nå, da jeg snakker med ham på telefonen – tenker han på vin døgnet rundt. Kontoret hans hjemme, der han bor sammen med kjæresten Maria, er i følge Svein selv fylt opp til randen av vin og champagne, og det er Maria sin jobb å åpne – og sette strømper på – de ti flaskene Svein skal utforske hver morgen.

Svein har nemlig en merkelig morgenrutine – han smaker på vin mellom fem og ni.

– Ja, jeg er jo så nerd, sier han på kav bergensk. – Jobber døgnet rundt, snakker og skriver om vin. Jeg er helt avhengig.

Les om vinkurs om bord på Color Line

**Vinofil.** Jeg får tilsendt dette bildet på mail. I signaturen står det: «Kunnskap er smakt: Livet mitt består ikke bare av vin, bare 98 %. Resten av tiden åpnes nye vinflasker.» Foto: Sune Eriksen.

Alle viner som kommer inn i Norge vurderes av Svein, og han har selv utviklet det profesjonelle notatsystemet, smaksnotat.no. Under hans firma «In Vino Veritas» finner vi produkter som magasinet «Vinofil», vinsmakerkurs, vinskoler og vinreiser. I tillegg er han importør og distributør av Aromahjulet, og fast skribent i Finansavisen og Horeca.

Som hånd i hanske. Da Rune Johansen ble ansatt som drifts- og utviklingssjef i Color Line i 2011, kunne han se tilbake på en lang fartstid sammen med Svein: blant annet var de to som en drømmeduo å regne på Grand hotell der Rune jobbet som restaurantdirektør, og Svein holdt vinkurs. Kursene var enormt populære og ble fulle nesten i samme øyeblikk de ble lagt ut, og det var ingen tvil om at Svein ville være en ressurs i sortimentsatsningen som foregikk om bord: å forbedre vinportoføljen til et mer spisset segmentutvalg som skulle tilfredsstille de fleste – fra å hjelpe den mest uerfarne, til å overraske den mer kresne. Ikke minst var Sveins entusiasme en attraktiv attributt som Rune ønsket å benytte seg av.

– Svein har stor påvirkningskraft på mennesker, og har bidratt med kontaktpersoner, samt med å skape fokus og entusiasme omkring faget, sier Rune.

– Det at de har en vininteresse å formidle – det er det unike med Color Line, kan Svein legge til.

Den perfekte match.

Så enkelt kan du bestille cruise til Kiel.

**Et glass rødt til presidenten, takk.** Rune Johansen serverer et glass 2005 Cabernet Sauvignon Reserve fra Napa Valley til Barak Obama under Nobel Fredspis-festen på Grand Hotell. Vinen var nøye utvalgt fra USA til ære for prisvinneren. Åtte år på rad var Rune ansvarlig for arrangementet.

Når Svein skal holde vinkurs hos Color Line, triller han med seg 400 Riedel-glass om bord, fordi han mener de fremhever vinens egenskap. Som en av de svært få Riedel-ambassadørene i verden, er disse glassene hans viktigste verktøy.

– Men det blir jo helt tussete, innrømmer Svein. – Altså vi firer ikke på kvaliteten. Jeg har 4 000 glass totalt i kursvirksomheten min.

Glassets form har stor betydning for hvordan vi opplever vinens dufter, og faktisk også for vinens smak. En og samme vin vil både dufte annerledes og smake ulikt i forskjellige vinglass.»

Svein Lindin, utdrag fra vinofil.no

Svein er vinofil – på ekte. Og det er den ekte vinofilien han prøver å lære bort på vinkursene han holder. Ingen snobberi, ingen nykker.

– Vi liker å holde oss på et folkelig nivå, og eliminerer bort noen av elementene i snobbekulturen. På våre kurs opplever du det i munnen, du blir ikke belært.

– Hva skjer når du får i deg syre, og etterpå spiser en is, når syre fremmer smaken av melk? Og når du spiser en spesifikk ost eller sjokolade og deretter tar en slurk vin?

Han tenker seg om.

– Det er det vi vil lære bort. Smak kan utvikles. Hvis jeg gir deg ti flasker, kan jeg utvikle smaken din så du faktisk forstår at den billige vinen ikke er god. I motsatt retning kan du faktisk tillære deg dårlig smak. Du kan lære deg å like Grandiosa.

– Vi er ydmyke. Ja, vi vet mye om vin, men de fleste kan mye om noe. For eksempel kan noen alle låtene til Bruce Springsteen på rams. Det er samme greia.

Og Rune kan bekrefte at det stemmer, dette med folkeligheten.

– Svein beskriver vin på en annen måte enn mange andre. Han forklarer med ord som folk forstår og på den måten får han en helt annen gehør blant lytterne. Hvis du snakker om terroir og sydvendt skråning i så og så mange grader – da mister du folk litt for lett, avslutter Rune.

I tillegg til læren om vin, kan Svein åpne mange dører for kursdeltakerne.

– Jeg har jo en kjempestor kontaktflate, og kan åpne noen dører som for mange andre i utgangspunktet er stengt. På vinreiser for eksempel. For mennesker som ikke har opplevd dette før, er det jo helt fantastisk – da har de det kjempegøy.

Svein fortsetter.

– Jeg hadde en venn som skulle kjøpe en 70-årsgave. Selvfølgelig skaffet jeg en vin fra 1945 – en Banyuls. Bursdagsbarnet begynte å gråte da hun fikk den. Det er sånt jeg vet om.

Så enkelt kan du bestille cruise til Kiel.

**Takknemlig kursdeltager.** Svein møter gjerne kursdeltakerne i Taxfree-butikken for å rådgi. Og i lang tid etter et kurs, kan han få e-poster fra deltagere fordi de er takknemlige. En gang fikk han takkekort med gavekort fra polet, og flere ganger har han fått blomster levert på døren.

**Svein om pris:**

– Pris betyr noe, ja. Rundt 5–600 kroner får du en ordentlig god vin, utover det er det mer merkevare og snobberi. Og spesiell interesse selvfølgelig. Du kjøper ikke en vin til 2 000,– om du ikke skjønner greia. Det er litt det samme som med en veske til 8 000,–. Mange skjønner det, men ikke jeg. Men jeg skjønner vin.

Livet er for kort til å drikke dårlig vin. Svein ble tidlig interessert i smak, selv om den lenge strakk seg til Black Tower og halvtørr Liebfraumilch.

Inntil han begynte i restaurantbransjen.

En dag i 1989, opplevde han det som skulle endre hans visjon i livet. Han begynte å gråte – av en slurk med vin.

– Det var det vakreste jeg hadde opplevd, sier Svein sentimentalt.

«Det er en Chateau Margaux fra 1982» hadde hovmesteren sagt da Svein spurte hva han nettopp hadde fått oppleve.

– Den følelsen av at noe smaker så godt at alt stopper opp. Jeg var nødt til å vite alt om denne vinen. Absolutt alt.

I dag smaker Svein cirka 8 000 ulike viner i året, og blir fortsatt rørt når han smaker noe så godt.

– Det er noe med alt det jeg vet. Kunnskapen om hvordan god vin blir til. Tenk hvor lang tid det tar å plukke åtte kilo rosindruer. Og av dem lages kun 10 cl. vin. Som selges ... om 20 år? Den reisen – jeg blir helt fascinert. Og dette får jeg lov til å smake!

Så enkelt kan du bestille cruise til Kiel.

**Vinofile betraktninger.**

Poesi. Sveins Instagram-konto er et opphop av sitater. Filosofiske betraktninger om vin og om livet. Og han er blitt mer poetisk med årene.

– Jeg sover maks 4–5 timer hver natt og våkner klokken fem hver morgen. Tråkker ut på parketten og ser at Maria har satt frem flaskene mine. Da blir jeg litt poetisk: hun går i dusjen, og skal videre på jobb. Jeg skal smake 100 viner.

– Jeg er blitt takknemlig for alt jeg har fått, rett og slett, avslutter Svein.

Det er en kjærlighetshistorie, Svein og vin, konkluderer Rune.

Så enkelt kan du bestille cruise til Kiel.

**Verdens mest anerkjente.** Nummer tre fra høyre er Romani-Contis signaturvin, som i følge Rune Johansen er fløyelsmyk, evigvarende, delikat og one-of-a-kind. Vinen helt til høyre – La Tache fra samme produsent – er en mer maskulin versjon. Bildet ble tatt da Rune og Svein fikk være med på vinsmaking av verdens mest anerkjente vin – Romanee-Conti – under åpningen av Color Hotel Skagens Restaurant Holger i 2014. Klientellet besto av noen av Danmarks rikeste menn, og da Rune og Svein fikk æren av å smake på signaturvinen til den nette sum av 80 000 – da gråt de begge to. Nok en gang.

**Sveins tips – klassikerne.**

**Rødvin:** 

*Château Musar* fra Libanon. Serge Hochar har laget vinen siden 1959, og produsenten slipper aldri vinen på markedet før den er drikkemoden og når sin topp. Dessverre døde Serge i en tragisk drukningsulykke nyttårsaften 2014, og sønnene skal nå føre arven videre. Château Musar er selvfølgelig økologisk – de beste vinene i verden er biodynamiske og økologiske. 

**Hvitvin:** 

*Meinklang* fra Østerrike. En original biodynamisk vin med en flott historie. Ærlig, god produsent som jeg har tillit til. 

**Champagne:** 

*Krug* som eies av Louis Vuitton. Den er faktisk Nirvana når det kommer til Champagne, helt guddommelig. Vin består av 85 % vann, så hvordan de klarer å lage så mye smak, så mye harmoni på tungen? Jeg får lyst på nå!

P.S. Per e-post kan Svein informere meg om at ryggen er helt bra igjen, og at han har smakt mye vin siden vi snakket sammen sist, en høstdag i oktober.

Så enkelt kan du bestille cruise til Kiel.